Kom in beweging!
Afbeelding
Vechtsporten

Kwaliteitsimpuls Haagse vechtsportclubs gaat door in 2022

De populariteit en de aantrekkingskracht van de vechtsporten zijn enorm en het zijn stuk voor stuk groeiende sporten in Nederland, dat geldt ook in Den Haag. Het is dan ook niet voor niets dat de gemeente Den Haag sinds afgelopen zomer stadsbreed inzet op een kwaliteitsimpuls van Haagse vechtsportclubs en dit ook voortzet in 2022.

Het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) heeft hierbij de mooie opdracht gekregen om de Haagse clubs op maat te ondersteunen en begeleiding te bieden bij het behalen van het label Veilig en Verantwoord Vechtsporten of het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Ook worden er sporttak overstijgende scholingen aangeboden aan trainers van de deelnemende clubs.
Afgelopen jaar hebben al 16 clubs deelgenomen aan dit traject.
De gemeente Den Haag investeert ook in 2022 weer in vechtsport in de stad waarmee er ruimte is gemaakt voor de directe ondersteuning van nog eens 30 nieuwe clubs!

'Vechtsporten zijn hartstikke populair en hebben een heel positief effect op onze jongeren en volwassenen. Het is daarom extra belangrijk dat we de vechtsport en de diversiteit ervan erkennen en dat de uitvoering van die sporten in een betrouwbare omgeving gebeurt', aldus Hilbert Bredemeijer wethouder Sport in Den Haag.

Keurmerk als basis voor kwaliteitsimpuls vechtsportclubs

Er is vanuit het NIVM een procesbegeleider aangesteld, Tjalling van der Zee, die de deelnemende clubs aan de hand neemt en begeleidt bij actuele ondersteuningsvragen en verdere professionalisering. Hij is het directe aanspreekpunt voor de club en de gemeente. Hiermee wordt er naast de kwaliteitsimpuls van vechtsport ook de samenwerking tussen clubs en de gemeente een enorme boost gegeven. Want deze samenwerking was tot voor kort niet vanzelfsprekend. Maar de wens is er bij zowel de clubs als de gemeente wel.

Belangrijk onderdeel in de ondersteuning is het doorvoeren van de benodigde criteria voor het behalen van het Keurmerk Vechtsport Autoriteit* (kickboksen, thaiboksen en MMA) of het Label Veilig en Verantwoord Vechtsporten (de overige vechtsporten). Om één van beide keurmerken te behalen, moeten clubs de benodigde criteria doorvoeren die ervoor zorgen dat vechtsportbeoefening in de juiste veilige omgeving kan gebeuren. Het biedt clubs daarmee ook de mogelijkheid om aan de buitenwereld te laten zien dat ze hun zaken goed op orde hebben.

* Het Keurmerk Vechtsport Autoriteit is in 2022 verplicht voor clubs om deel te kunnen nemen aan Kickboks-, Thaiboks- of MMA wedstrijden.  

Inzet op scholing en ondersteuning op maat

Naast het kunnen behalen van deze erkenning wordt er gewerkt aan het verder verstevigen van het technische kader van de clubs. Ook wordt er hulp geboden bij overige vraagstukken van de club zelf. Het NIVM heeft sinds 2019 bij verschillende Haagse clubs (in de stadsdelen Escamp, Laak en Centrum) onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden van vechtsporten in de stad en de ondersteuningsbehoefte van de clubs zelf. Dat vormt de basis om nu met de clubs zelf aan de slag te gaan. De populariteit en de aantrekkingskracht van de vechtsporten zijn enorm en het zijn stuk voor stuk groeiende sporten in Nederland, dat geldt ook zeker in Den Haag. Met dit project wordt de potentie van de sport erkend en werken clubs samen met de gemeente Den Haag aan een positief en zichtbaar vechtsportaanbod in de stad.

Wat kunnen deelnemende clubs verwachten?

Via een persoonlijk gesprek komt procesbegeleider Tjalling bij de clubs op locatie. Hij onderzoekt met behulp van een quickscan waar kracht van de club zit en ook waar verbeterpunten liggen. Op basis van vertrouwen, passie voor de vechtsport en een goed onderbouwd verhaal gaan we de relatie met elkaar aan. Eenmaal in het traject levert dat de club veel perspectief op voor de komende jaren. Ook is er financiële ondersteuning mogelijk, bijvoorbeeld voor de benodigde EHBO-basiscursussen en kaderopleidingen. Daarnaast worden ook de volgende onderdelen aangeboden:

  • Directe hulp van het NIVM bij ondersteuningsvraagstukken en kwaliteitsontwikkeling
  • Stap voor stap begeleiding bij het verzamelen van alle benodigde materialen voor de keuring door de Vechtsport Autoriteit of NIVM
  • Deelname mogelijkheid aan bijscholingen voor trainers
    • FUNdamentals
    • Opvoeden in de Gym
  • Deelname mogelijkheid aan Webinar ‘sociale veiligheid’

Interesse?

Clubs die geïnteresseerd zijn om deel te nemen of meer willen weten, kunnen contact opnemen met:

- Tjalling van der Zee | procesbegeleider NIVM | vanderzee@vechtsportenmaatschappij.nl 
- Pjotr Behrtel | sportconsulent vechtsport | pjotr.behrtel@denhaag.nl

Meer informatie over het certificeringstraject kun je hier bekijken:

Het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) is in het najaar van 2010 opgericht. Het team dat vanaf dat moment het NIVM vormt, werkt dan al jaren samen onder de vlag van o.a. het KNKF Kenniscentrum. Op deze manier ontwikkelen, coördineren en voeren we al vanaf 2002 programma’s uit met het doel Meedoen! Oftewel we zetten ons in voor een samenleving waar sporten en bewegen vanzelfsprekend is voor iedereen. De vechtsporten zijn in ons geval het middel om groepen te bereiken, te binden aan én te behouden voor de sport. We werken sporttak overstijgend en maken hierbij geen onderscheid tussen organisatiestructuren, takken van vechtsport of aansluiting bij een bond.

Het NIVM dé landelijke kennisorganisatie die de maatschappelijke en pedagogische waarden van vechtsport lokaal weet te benutten. We zetten vechtsport-breed in op een veilig en sociaal sportklimaat in de club, gebruiken een keurmerk voor de gehele vechtsport als instrument om verder te professionaliseren, zorgen voor aansprekend en passend beweegaanbod én deskundige trainers voor de groep.

Voor meer info: www.nivm.nl

Meer nieuws

Afbeelding
Basketbal Spoorcourt

Het is weer tijd voor een basketbal challenge. Prof-basketbalspeler Casey Lopes van The Hague Royals daagt jou dit keer uit om jouw beste trick shot, dunk of lay-up te laten zien.

Laat zien wat je kan, Go Go Den Haag!

28 januari 2022
Afbeelding
Den Haag Fietst!

Den Haag is op zoek naar een nieuwe fietsburgemeester. Een Hagenaar die vergroeid is met zijn fiets. Een fietsambassadeur die gelooft dat de fiets dé oplossing is voor een gezonde, schone en gelukkige stad. Word jij de nieuwe fietsburgemeester van Den Haag?

25 januari 2022
Afbeelding
Opening Mobilitheek

Iedereen uit de Haagse regio die fysiek beperkt is en wil (blijven) sporten of bewegen, kan nu terecht in de Mobilitheek om sporthulpmiddelen te lenen en uit te proberen.

26 januari 2022