Sporten met beperking
In Den Haag vinden we het heel belangrijk dat iedereen de mogelijkheid krijgt om te kunnen bewegen. Ook Hagenaars met een beperking.
Heb je een fysieke of verstandelijke beperking en wil je sporten of bewegen? Er staan verschillende sportaanbieders en organisaties voor je klaar met een aangepast aanbod, zodat ook jij lekker in beweging kunt komen.
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid. Je voelt je fitter, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten.
Aangepast sportaanbod
In Den Haag zijn een vijftigtal sportverenigingen die een aanbod aangepast sporten hebben. Van G-handbal tot paragolf en van gecombineerde dans tot inclusieve judogroepen.
Daarnaast zijn er een aantal organisaties die zich specifiek richten op Hagenaars met een beperking. De volgende organisatie verzorgen een aangepast sportaanbod.
- Stichting SGK (o.a. badminton, voetbal voor autisten, hockey, zwemmen, tennis, roeien, nordic walking)
- ISV De Kameleon (ABC Zwemmen en Warmwaterfit)
- Haag ’88 (o.a. goalbal, rolstoelhockey, fitness, zwemmen, CVA-beweeggroep, bewegen voor mensen met beenamputatie)
- Schietvereniging Integratie ’97 (mensen met en zonder handicaps sporten samen, zowel visuele beperkingen als mensen in rolstoel)
- Madurodam Manege (paardrijden voor mensen met lichamelijke en verstandelijk beperkingen)
- Running Blind (hardlopen voor visueel beperkten vanuit Haagse Sportinitiatief)
- Wegelaergroep Scheveningen (scoutinggroep voor jongeren met een beperking tussen de 9 en 30 jaar oud)
Zit jij met één van deze vragen?
- Heb je geen idee wat de mogelijkheden in jouw buurt zijn om te sporten?
- Ben je onzeker en durf je niet (meer) te bewegen?
- Twijfel je of er wel goede begeleiding aanwezig is?
- Vind je het lastig om zelfstandig naar een beweegactiviteit of sportvereniging te gaan?
- Weet je niet hoe het vervoer naar de beweegactiviteit is geregeld?
- Weet je eigenlijk niet hoeveel het kost om te sporten?
- Vraag je je af of de accommodatie wel geschikt is voor een rolstoel?
- Weet je niet hoe je speciale sportmaterialen of -hulpmiddelen kunt aanschaffen?
Lees hieronder welke organisaties jou op weg kunnen helpen.
Beweegloket – servicepunt
Bij het Beweegloket helpen we je kosteloos bij het vinden van een passende beweegactiviteit. Het loket wordt bemand door specialisten. Nadat er een afspraak is gemaakt gaan we met jou in gesprek om te kijken wat de beweegmogelijkheden zijn in jouw omgeving. Het Beweegloket geeft persoonlijk advies en helpt mensen met een auditieve, visuele, motorische, verstandelijke, psychosociale of chronische beperking. Ook mensen met veel overgewicht kunnen bij het Beweegloket terecht. Lees meer over het Beweegloket.
Ervaringsverhalen Beweegloket
Op de website van het Beweegloket vertellen Sonja, Gideon, Renée, Danielle van Capri Hartrevalidatie en buurtsportcoach Martin over hun ervaringen met het beweegloket. Klik hier om de verhalen te lezen.
Mobilitheek – sporthulpmiddelen
Heb je een fysieke beperking waardoor je een hulpmiddel nodig hebt om te kunnen sporten of bewegen? Dan kun je deze lenen via de Mobilitheek. Zo kun je ervaren of een bepaalde sport bij je past zonder dat je direct de aanschafkosten hebt. De Mobilitheek is onderdeel van het Beweegloket en geeft zowel gratis advies over het gebruik van de hulpmiddelen, als de mogelijkheid tot het kosteloos uitproberen van beweeg- en sporthulpmiddelen. Lees meer over het Beweegloket en de Mobilitheek.
Buurtsportcoach – fysieke beperking
De Buurtsportcoach verzorgt bij verschillende sportverenigingen in Den Haag sport- en spelaanbod voor mensen met een fysieke beperking. Daar kun je onder begeleiding van een professional veilig en verantwoord sporten beoefenen zoals zwemmen en fitness.
Buurtsportcoach – verstandelijke beperking
De Buurtsportcoach verzorgt sport- en beweegaanbod bij zorginstellingen zoals Middin, GEMIVA-SVG groep en Philadelphia. Mensen met een verstandelijke beperking die onderdeel uitmaken van deze organisaties, kunnen hierdoor op een prettige en verantwoorde manier in beweging zijn en komen.
Sportcoördinator
De Sportcoördinator heeft als doel het ondersteunen van sportverenigingen en instanties met het opzetten van een sport en beweegaanbod voor mensen met een beperking. De sport coördinator werkt in nauwe samenwerking met het Beweegloket.