Sporten met beperking

Heb je een fysieke of verstandelijke beperking en wil je sporten of bewegen? Er staan verschillende sportaanbieders en organisaties voor je klaar met een aangepast aanbod, zodat ook jij lekker in beweging kunt komen.

Aangepast sportaanbod
In Den Haag zijn een vijftigtal sportverenigingen die een aanbod aangepast sporten hebben. Van G-handbal tot paragolf en van gecombineerde dans tot inclusieve judogroepen.

Zoek een sport die bij jou past opent in nieuw tabblad

Daarnaast zijn er een aantal organisaties die zich specifiek richten op Hagenaars met een beperking. De volgende organisatie verzorgen een aangepast sportaanbod.

  • Stichting SGK (o.a. badminton, voetbal voor autisten, hockey, zwemmen, tennis, roeien, nordic walking)
  • ISV De Kameleon (o.a. zwemmen, gymnastiek, basketbal, rolstoelbasketbal, zitvolleybal, darten, boccia, paradarts, fitness, yoga, tafeltennis voetbal, oncologie-beweeggroep)
  • Haag ’88 (o.a. goalbal, rolstoelhockey, fitness, zwemmen, CVA-beweeggroep, bewegen voor mensen met beenamputatie)
  • Schietvereniging Integratie ’97 (mensen met en zonder handicaps sporten samen, zowel visuele beperkingen als mensen in rolstoel)
  • Madurodam Manege (paardrijden voor mensen met lichamelijke en verstandelijk beperkingen)
  • Running Blind (hardlopen voor visueel beperkten vanuit Haagse Sportinitiatief)
  • Wegelaergroep Scheveningen (scoutinggroep voor jongeren met een beperking tussen de 9 en 30 jaar oud)

Extra ondersteuning
Beweegloket – servicepunt
In de Sportcampus Zuiderpark vind je sinds een paar jaar het Beweegloket. Hier kun je online zoeken naar een passende sport of beweegactiviteit. Of kun je je kosteloos laten adviseren door specialisten. Het Beweegloket geeft persoonlijk advies en helpt mensen met een auditieve, visuele, motorische, verstandelijke, psychosociale of chronische beperking. Ook mensen met veel overgewicht kunnen bij het Beweegloket terecht. Kijk voor meer informatie en het aanbod op de website van het Beweegloket.

 

Mobilitheek – sporthulpmiddelen
Heb je een beperking en wil je sporten met een hulpmiddel? Dan kun je deze lenen via de Mobilitheek. Zo kun je ervaren of een bepaalde sport bij je past zonder dat je direct de aanschafkosten hebt. De Mobilitheek is een samenwerking tussen de Haagse Hogeschool, Stichting Voorall, Basalt revalidatie, gemeente Den Haag Zorg (gehandicaptenbeleid en WMO-beleid) en verschillende leveranciers van sporthulpmiddelen. Kijk voor meer informatie en alle beschikbare hulpmiddelen op de website van de Mobilitheek.

 

Buurtsportcoach – fysieke beperking
De Buurtsportcoach verzorgt bij sportverenigingen Kameleon en Haag 88 sport- en spelaanbod voor mensen met een fysieke beperking. Daar kun je onder begeleiding van een professional veilig en verantwoord sporten beoefenen zoals zwemmen en fitness.

Buurtsportcoach – verstandelijke beperking
De Buurtsportcoach verzorgt sport- en beweegaanbod bij de Haeghe groep en zorginstelling zoals Middin, GEMIVA-SVG groep en Philadelphia. Mensen met een verstandelijke beperking die onderdeel uitmaken van deze organisaties, kunnen hierdoor op een prettige en verantwoorde manier in beweging zijn en komen.

Sportcoördinator
De Sportcoördinator van WSDH heeft als doel het ondersteunen van sportverenigingen en instanties met het opzetten van een sport en beweegaanbod voor mensen met een beperking. De sport coördinator werkt in nauwe samenwerking met het Beweegloket.