Visueel beperkte Gideon is fanatiek wielrenner

De visueel beperkte Gideon ontdekte het wielrennen tijdens zijn revalidatie. Via Visio, het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen, werd hij doorgestuurd naar Het Beweegloket. Door hen kwam hij vervolgens bij de Haagse wielervereniging HSK Trias terecht. Deze vereniging heeft de beschikking over een tandemfiets waardoor Gideon kan blijven koersen.

Met zijn trainer Jako, traint hij regelmatig op de tandemfiets. Ze maken samen rondjes over de baan of gaan lekker de duinen in. Hun eerste wedstrijd samen hebben ze ook al gereden, in Utrecht. “Dat was wel spannend”, vertelt Gideon hierover. “Ik moet dan heel erg vertrouwen op mijn piloot. Ook moet ik voelen wat hij wil, langzamer of juist sneller fietsen. Hij geeft bijvoorbeeld aan wanneer we een bocht ingaan, een heuvel tegenkomen en of er ongelijke tegels of drempels aankomen. Dat kan ik allemaal niet inschatten. Ik doe daarom veel op basis van gevoel en gehoor.”

Alleen op de baan
Gideon kent de baan van HSK Trias intussen aardig goed, hierdoor weet hij al wat hij kan verwachten. Trainer Jako vertelt dat Gideon de ruimte heel goed weet te scannen en hierdoor een inschatting kan maken van wanneer welke bocht komt. Gideon: “Ik fiets nu ook weleens zelfstandig op een mountainbike (Jako fietst dan achter hem, red.) over de baan. De zon moet dan wel schijnen, dan heb ik een beetje overzicht. En ik moet de baan dus goed kennen, bij Trias kan ik dit inmiddels doen als de baan verder leeg is.”

De tandemfiets is voor Gideon een mooie oplossing om zijn sport te kunnen beoefenen. De vereniging ontving de eerste tandemfiets tijdens de Invictus Games uit handen van de Gemeente Den Haag. Ook dit was op initiatief van het Beweegloket. HSK Trias heeft inmiddels een tweede tandemfiets erbij gekocht en Jako en Gideon fietsen gezamenlijk op een eigen fiets.

Op zoek naar een geschikte sport
Voor Gideon is sporten een belangrijk onderdeel in zijn leven geworden. Hij kwam ruim acht jaar geleden naar Nederland voor een operatie aan zijn ogen. Helaas slaagde die operatie niet en moest hij leren leven met zijn visuele beperking. “Ik heb een jaar intensieve revalidatie gevolgd, hier heb ik geleerd hoe ik om moet gaan met mijn beperking. Toen ontdekte ik ook het wielrennen. Na mijn revalidatie kwam ik bij een psycholoog van Visio die me uiteindelijk naar Het Beweegloket doorverwees om een geschikte sport te vinden.”

Het Beweegloket ging met Gideon op zoek naar een passende sport op basis van zijn wensen. “Ik wilde eigenlijk zwemmen, maar daar konden we met mijn beperking niets voor vinden. Eerst lukte het ook niet om iets te vinden voor het fietsen omdat er geen tandemfiets beschikbaar was. Ik loop ook graag hard, dus daar ben ik toen mee begonnen.”

In 2022 kon Gideon alsnog beginnen met wielrennen dankzij Het Beweegloket. Zij hebben de Invictus Games, die dat jaar in Den Haag plaatsvonden, benaderd. De organisatie wilde graag iets achterlaten voor de inwoners van de stad, in samenwerking met het Fonds Gehandicaptensport is toen een tandemfiets gedoneerd aan HSK Trias.

Inmiddels heeft de vereniging een tweede tandemfiets en fietsen Gideon en Jako op een eigen aangeschaft exemplaar.

Drie halve marathons
Dit jaar zit Gideon overigens iets minder op de fiets, hij heeft namelijk maar liefst drie halve marathons op de planning staan! “Voor dit jaar heb ik mezelf deze hardloopdoelen gesteld, maar het fietsen helpt me hier zeker bij. Het zorgt voor een dynamischere training en natuurlijk voor mijn beenspieren.” Trainer Jako beaamt dat de combinatie van hardlopen en fietsen goed is. Hij ziet dat het uithoudingsvermogen van Gideon sinds hij hardloopt enorm is verbeterd.

“Volgend jaar ga ik meer wielrennen, dan koppel ik daar persoonlijke doelstellingen aan. Ik wil namelijk wel meer wedstrijden en kilometers rijden!” Besluit Gideon.

Meer lezen over het Beweegloket? Ga naar www.beweegloketdenhaag.nl

Schrijf je in voor de gratis opleiding “Besturen met Impact” van KNV

Wil jij kosteloos op weg geholpen worden om jouw club nog beter te organiseren? In februari/maart 2024 organiseert de KNVB wederom de opleiding “Besturen met Impact” …

Lees verder over: Schrijf je in voor de gratis opleiding “Besturen met Impact” van KNV

De sportconsulenten zijn er voor jouw club!

Sportconsulenten leveren maatwerk met adviesgesprekken, opleidingen, cursussen of helpen met het inschakelen van professionals. Het team heeft een eigen nieuwsbrief. …

Lees verder over: De sportconsulenten zijn er voor jouw club!

Onderhoud sportparken

Tijdens de herfst- en winterperiode is het weer extra van invloed op het onderhoud en de werkzaamheden aan de sportparken. De afdeling Onderhoud van de gemeente Den Haag …

Lees verder over: Onderhoud sportparken