Renée van Wirdums wereld is weer een stuk groter dankzij loopfiets

Renée van Wirdum heeft zeven jaar geleden een herseninfarct gehad. Hierdoor heeft ze blijvend schade opgelopen en kan ze haar rechterarm en -been niet meer gebruiken. Vorig jaar leerde ze de Mobilitheek kennen, hier kwam ze in aanraking met een loopfiets die haar leven enorm heeft verrijkt.

 

“Mijn actieradius is heel laag sinds mijn herseninfarct. Het is voor mij moeilijk om me te blijven concentreren en ik kan slechts 400 meter wandelen, dan moet ik alweer terug. Dat is natuurlijk helemaal niets. Ik heb de afgelopen jaren van alles geprobeerd om er meer op uit te trekken. Zo heb ik een rolstoel gekocht, maar omdat ik maar één arm kan gebruiken kost me dat veel inspanning en reed ik alleen maar rondjes. Ook heb ik een éénhands rollator, maar die helpt me alleen bij het tillen van spullen, niet bij het lopen.”

Vorig jaar las ze in een nieuwsbrief van Voorall over de Mobilitheek. De Mobilitheek geeft gratis advies over het gebruik van hulpmiddelen en biedt de mogelijkheid om sport- en beweeghulpmiddelen uit te proberen en te lenen. “Ik had hier nog nooit van gehoord, maar besloot contact met ze op te nemen. Ik ben naar ze toegegaan in het Zuiderpark en we hebben gekeken naar verschillende mogelijkheden. Een loopfiets zoals ik nu heb, hadden zij zelf niet. Maar ik kon er via de Mobilitheek eentje proberen bij revalidatiecentrum Basalt. Die fiets was voor mij te groot, ik kon mijn rechtervoet niet op het frame zetten om dan met links te steppen. De Mobilitheek regelde toen via de leverancier dat ik er één kon proberen in mijn maat bij een aardige Haagse vrouw. Ik was meteen enthousiast over deze fiets.”

De loopfiets zoals die van Renée is nog relatief nieuw. Hierdoor is de prijs van zo’n fiets ook behoorlijk hoog. “Ik ben gaan zoeken naar tweedehands exemplaren, daar vond ik deze. Het was nog best gewaagd, want zelfstandig op de fiets komen lukte me nog niet echt. Gelukkig slaagde ik er na een paar uur oefenen in om vrij soepel op en af te stappen!”

Inmiddels heeft Renée haar kanariegele loopfiets een jaar, en stap voor stap wordt ze steeds behendiger in het gebruik. “Ik neem hem sinds een maandje ook mee de tram in, dat deed ik aan het begin nog niet. Het is ook wel wat gedoe hoor, er zijn namelijk maar twee plekken voor een fiets in de tram en ik kan de veiligheidsgordel bijvoorbeeld niet zelf omdoen. Gelukkig zijn er altijd mensen in de buurt die willen helpen.”

“Mijn wereld was echt heel klein toen ik net een herseninfarct had gehad, nu met deze loopfiets heb ik er weer plezier in om eropuit te trekken en wordt mijn wereld dus ook veel groter.”

Renée raadt iedereen, die ook een hulpmiddel nodig heeft om te bewegen of te sporten, aan om contact op te nemen met de Mobilitheek. Het persoonlijke contact en de hulp op maat zijn van onschatbare waarde geweest voor haar.

Meer lezen over het Beweegloket? Ga naar www.beweegloketdenhaag.nl

De Haagse Sportzomer komt eraan!

De Haagse Sportzomer komt eraan! Een zomer vol met grote sportevenementen zoals de TeamNL Sport Experience, de finish van de eerste etappe van de Tour de France Femmes

Lees verder over: De Haagse Sportzomer komt eraan!

Inschrijvingen Maatschappelijke Beursvloer Den Haag 2024 open!

Op 24 september 2024 vindt De Maatschappelijke Beursvloer Den Haag plaats. Hét netwerk evenement waar vragen van stichtingen en verenigingen samen komen met het aanbod …

Lees verder over: Inschrijvingen Maatschappelijke Beursvloer Den Haag 2024 open!

Kom deze zomer in beweging met TeamNL Sport Experience!

Met de TeamNL Sport Experience krijgen kinderen de kans om te sporten als TeamNL! Bezoek een van de pleinen in de stad of kom naar het strand voor een unieke sportdag.

Lees verder over: Kom deze zomer in beweging met TeamNL Sport Experience!