Sportieve Sonja daagt anderen uit ook te gaan bewegen

Hardlopend komt ze aan, de 58-jarige Sonja Roessingh. Sonja heeft een licht verstandelijke beperking met autisme. Ze sport graag, en veel. Naast hardlopen staat ze wekelijks in de sportzaal voor een potje badminton, zwemt ze op onregelmatige basis en zit ze bij een fietsclub die iedere twee weken samen een fietstocht plannen.

“Ik heb lang bij de atletiekvereniging hardgelopen met een groepje”, vertelt Sonja. “De laatste jaren doe ik dit minder omdat ik de tijden niet handig vind. Ze starten vaak direct na het eten, dat vind ik niet lekker hardlopen.”

Eerder eten lukt Sonja niet vanwege haar werk, ze is productiemedewerkster bij Den Haag werkt!. Daarom trekt ze er nu minimaal één keer in de week zelfstandig op uit. “Ik vind het belangrijk om te blijven hardlopen, ik slank ervan af en het is goed voor mijn conditie. Het helpt me om een doel te hebben voor het hardlopen.”

“Ik zou het leuk vinden om een hardloopgroepje te vormen, maar het is lastig om een goed moment in de week te vinden. Ik heb hiervoor hulp gevraagd aan Soraya (Samuels van het Beweegloket, red.) om te kijken of er nog meer mensen met dezelfde vraag bij het Beweegloket zijn geweest, maar tot nu toe is het nog niet gelukt. Misschien moet ik wat flyers gaan ophangen hier in de buurt.”

Fietsclub opgericht tijdens coronatijd
Het is overigens niet de eerste keer dat Sonja bij het Beweegloket aanklopt. In coronatijd trok Sonja er veel op uit met haar fiets, via het Beweegloket is ze bij de VTV-fietsclub terechtgekomen. Ze kende Soraya al en nam contact met haar op om te kijken of er georganiseerde fietstochten waren. De fietsclub waar Sonja bij terechtkwam, is opgezet door Stichting VTV, op initiatief van het Beweegloket. Het doel van VTV is mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking mee te laten doen in de samenleving zoals ieder ander.

“Iedere twee weken fietsen we op zaterdag samen. We fietsen dan in de regio, drinken onderweg een kopje koffie en komen dan weer terug. We bepalen altijd met zijn allen op de dag zelf waar we heen fietsen, hierbij houden we onder andere rekening met de wind.”

‘Hoop dat meer mensen samen willen sporten’
Met ook haar wekelijkse badmintonactiviteiten en het zwemmen, krijgt Sonja meer dan voldoende beweging, maar het kan haar nooit te veel zijn lijkt het. “Ik hoop dat meer mensen samen willen sporten. Vroeger had je regelmatig een sportinstuif, dan kon je kijken welke sporten je leuk vindt. Dat was een goed initiatief. Ik weet wel wat ik leuk vind om te doen, maar anderen kunnen daar misschien nog wel mee geholpen worden.”

Hoewel er geen sportinstuif meer is, is er nu wel het Beweegloket. Hier krijg je persoonlijk advies en hulp op maat om te kijken welke beweeg- of sportactiviteit het beste bij jou past.

Meer lezen over het Beweegloket? Ga naar www.beweegloketdenhaag.nl

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!