Beweegloket is gewenste stok achter de deur voor hartpatiënten bij Capri
Zitten is het nieuwe roken, zo luidt de campagne om meer mensen te laten bewegen. Want dat bewegen belangrijk is, dat weten we inmiddels. Voor hartpatiënten is het nog belangrijker om te blijven bewegen. Maar dat blijkt in sommige gevallen een lastige boodschap te zijn, vertelt Danielle Scholten, medisch-maatschappelijk werker bij Capri Hartrevalidatie in Den Haag.
Danielle: “Hartpatiënten zijn vaak angstig voor inspanning, omdat ze niet weten of hun hart dit wel aan kan. Wij proberen patiënten daarin te helpen met ons revalidatieprogramma. Onder professionele begeleiding maken ze dan weer een start met beweegactiviteiten.”
Bewegen onder gespecialiseerde begeleiding
Daarin zit ook direct het lastige van het hartrevalidatieprogramma, geeft Danielle aan. “Zodra een hartpatiënt die drempel over is gekomen en is begonnen met bewegen, voelt de begeleiding die ze bij ons krijgen heel vertrouwd. Ze vinden het dan soms lastig om daarna door te blijven bewegen in het reguliere beweegaanbod.” Niet zo gek, er zit een compleet gespecialiseerd team in de sportzaal bij Capri. Met een arts, fysiotherapeuten, maatschappelijke werkers en verpleegkundigen. Aan dit team is nu ook iemand van het Beweegloket toegevoegd. Iedere paar weken komt een beweegcoach bij de hartpatiënten langs om te kijken naar het vervolgtraject ná de revalidatie.
Capri maakt in de regio Den Haag gebruik van vier verschillende locaties met sportzalen. Hier volgen patiënten groepstrainingen, zodat het voelt alsof je bij een sportclub zit. Maar iedereen wordt individueel getraind, binnen die groep. “Dat moet ook wel, we moeten natuurlijk kijken naar iemands belastbaarheid en de persoonlijke doelen van iedere patiënt.”
“Als een patiënt eenmaal in een programma zit, volgen we hoe deze reageert op de bewegingen. Mensen kunnen bijvoorbeeld ondervinden dat hun lijf anders reageert dan ze gewend zijn. Ze hebben soms een flinke operatie gehad en gebruiken vaak ook medicijnen die ze niet gewend zijn. Daar moet je aan wennen, en dat monitoren wij in die eerste periode.”
Een revalidatie bij Capri duurt ‘slechts’ een aantal weken. Daarna is het de bedoeling dat een patiënt de gezonde leefstijl van goed eten en blijven bewegen zelf oppakt. Daar hebben Daniëlle en haar collega’s het in het verleden veel mis zien gaan. “De gemotiveerde sporters, die bleven wel bewegen. Maar bij niet-sportieve mensen zien we dat ze het niet volhouden en weer stoppen met bewegen.”
Succesvolle samenwerking
Sinds Capri samenwerkt met het Beweegloket, zien ze gelukkig een verschil. Meer mensen blijven bewegen. Het Beweegloket helpt mensen met, onder andere, een chronische beperking met het vinden van een passende beweegactiviteit. Dat er door die samenwerking meer mensen blijven bewegen is een positieve ontwikkeling. “We hebben de periode van revalideren ingekort en bieden nu samen met het Beweegloket een gericht vervolgtraject aan op het gebied van bewegen. Vanuit het Beweegloket komt er iedere paar weken iemand langs om met de patiënten te praten over de beweegmogelijkheden ná de revalidatie. Die beweegcoach kijkt vervolgens per persoon wat passend is bij de wensen en mogelijkheden.”
Een succesvolle samenwerking. “Dit is zoveel waardevoller dan het briefje met mogelijkheden dat we eerder aan een patiënt meegaven na revalidatie. Het Beweegloket is echt de stok achter de deur die wij zochten om een hartpatiënt ook na revalidatie te laten bewegen. Er wordt echt goed gekeken wat bij iemand past, waardoor het voor diegene makkelijker en leuker is om te blijven bewegen.”
Meer lezen over het Beweegloket? Ga naar www.beweegloketdenhaag.nl