Buurtsportcoach Schilderswijk wil zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen

Martin Breas is Buurtsportcoach bij wijkcentrum De Mussen in de Schilderswijk. Zijn doel is om zoveel mogelijk mensen in de wijk aan het bewegen te krijgen. Dus óók de mensen met een beperking. Die groep komt veelal binnen via het Beweegloket.

“De medische begeleiding kan ik niet geven, dus cliënten die hier komen zijn er al klaar voor om echt weer te gaan bewegen”, vertelt Martin. “Ik ga vervolgens met ze aan de slag in de fitnessruimte die wij hier hebben. Ze sporten dan wekelijks onder begeleiding van mij. We stellen samen een trainingsschema op, op basis van hun behoeften. Op een gegeven moment moet de cliënt zelfstandig kunnen bewegen en gaan we kijken welke sport of beweegactiviteit bij hem of haar past.”

Opbouwen onder begeleiding
Mensen komen op verschillende manieren bij Martin terecht, via de zorg, via het Beweegloket of via het wijkcentrum. Het Beweegloket geeft mensen met een beperking persoonlijk advies over de mogelijkheden om te bewegen of sporten in Den Haag. Zo begeleidt Martin op dit moment een hartpatiënt die via het Beweegloket is binnengekomen. “Hij wilde na zijn operatie weer zelfstandig kunnen bewegen, maar heeft nu nog begeleiding nodig om het rustig op te bouwen. Ik ken zijn medische verleden en weet wat ik moet doen mocht er iets gebeuren. De eerste stap die we zetten is een intake, ik beoordeel dan of hij fit genoeg is om zelfstandig te bewegen zonder medische begeleiding.”

Inmiddels sport de man twee keer in de week bij Martin in de sportzaal. Nu nog vooral onder leiding van Martin, maar ze werken samen toe naar een trainingsschema zodat hij straks ook weer zelfstandiger aan de slag kan.

Andersom gebeurt het ook dat Martin mensen naar het Beweegloket verwijst. “Het gaat dan met name om mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen het beste eerst geholpen worden bij het Beweegloket. Hier gaan ze dan kijken naar de beste mogelijkheden om weer te beginnen met sporten. Het is natuurlijk mooi als ze na zo’n traject hun weg dan ook weer terug weten te vinden naar ons.”

Bewegen op basis van behoeftes uit de wijk
In het wijkcentrum heeft Martin de beschikking over een fitnesszaal met de nodige apparatuur. Daarnaast biedt het wijkcentrum laagdrempelige groepslessen onder professionele begeleiding aan, zoals Zumba, yoga, fitness, pilates en een wekelijkse wandelgroep. “Ik ben steeds bezig met welke vraag er is vanuit de bewoners, dan ga ik kijken of we een bepaalde activiteit zelf kunnen organiseren of dat we die sport al in de wijk kunnen vinden.”

Meer lezen over het Beweegloket? Ga naar www.beweegloketdenhaag.nl

Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Iedereen wil zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, ook bij een sportvereniging! Daarom vieren we wereldwijd van 7 t/m 13 oktober Coming Out Week. Er worden …

Lees verder over: Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Op 18 en 20 juni vond de Haagse Schoolsport Olympiade plaats in en om de Sportcampus Zuiderpark. Meer dan 3000 achtste groepers van alle Haagse basisscholen deden deze …

Lees verder over: Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!

Van 13 tot en met 18 augustus strijden de beste beachvolleyballers van Europa om de titel in het Beachstadium!

Klik hier om te zien wanneer Nederland in actie komt!

Kids …

Lees verder over: Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!