Buurtsportcoach Schilderswijk wil zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen

Martin Breas is Buurtsportcoach bij wijkcentrum De Mussen in de Schilderswijk. Zijn doel is om zoveel mogelijk mensen in de wijk aan het bewegen te krijgen. Dus óók de mensen met een beperking. Die groep komt veelal binnen via het Beweegloket.

“De medische begeleiding kan ik niet geven, dus cliënten die hier komen zijn er al klaar voor om echt weer te gaan bewegen”, vertelt Martin. “Ik ga vervolgens met ze aan de slag in de fitnessruimte die wij hier hebben. Ze sporten dan wekelijks onder begeleiding van mij. We stellen samen een trainingsschema op, op basis van hun behoeften. Op een gegeven moment moet de cliënt zelfstandig kunnen bewegen en gaan we kijken welke sport of beweegactiviteit bij hem of haar past.”

Opbouwen onder begeleiding
Mensen komen op verschillende manieren bij Martin terecht, via de zorg, via het Beweegloket of via het wijkcentrum. Het Beweegloket geeft mensen met een beperking persoonlijk advies over de mogelijkheden om te bewegen of sporten in Den Haag. Zo begeleidt Martin op dit moment een hartpatiënt die via het Beweegloket is binnengekomen. “Hij wilde na zijn operatie weer zelfstandig kunnen bewegen, maar heeft nu nog begeleiding nodig om het rustig op te bouwen. Ik ken zijn medische verleden en weet wat ik moet doen mocht er iets gebeuren. De eerste stap die we zetten is een intake, ik beoordeel dan of hij fit genoeg is om zelfstandig te bewegen zonder medische begeleiding.”

Inmiddels sport de man twee keer in de week bij Martin in de sportzaal. Nu nog vooral onder leiding van Martin, maar ze werken samen toe naar een trainingsschema zodat hij straks ook weer zelfstandiger aan de slag kan.

Andersom gebeurt het ook dat Martin mensen naar het Beweegloket verwijst. “Het gaat dan met name om mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen het beste eerst geholpen worden bij het Beweegloket. Hier gaan ze dan kijken naar de beste mogelijkheden om weer te beginnen met sporten. Het is natuurlijk mooi als ze na zo’n traject hun weg dan ook weer terug weten te vinden naar ons.”

Bewegen op basis van behoeftes uit de wijk
In het wijkcentrum heeft Martin de beschikking over een fitnesszaal met de nodige apparatuur. Daarnaast biedt het wijkcentrum laagdrempelige groepslessen onder professionele begeleiding aan, zoals Zumba, yoga, fitness, pilates en een wekelijkse wandelgroep. “Ik ben steeds bezig met welke vraag er is vanuit de bewoners, dan ga ik kijken of we een bepaalde activiteit zelf kunnen organiseren of dat we die sport al in de wijk kunnen vinden.”

Meer lezen over het Beweegloket? Ga naar www.beweegloketdenhaag.nl

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!