Hoe maak je sporten laagdrempeliger?

Sportcentrum Marris Gym is meer dan een plek waar je kunt kickboksen of fitnessen. Het is dé verbindende factor in de wijk. Benieuwd wat ze doen en wat jij hiervan kunt leren? Lees het in dit artikel.

Stefan Marris is al 8 jaar trotse eigenaar van Sportcentrum Marris Gym, gevestigd aan de mangaanstraat 50 in Den Haag. Daarvoor was zijn vader verantwoordelijk voor het sportcentrum. Toen hij met pensioen ging, was Stefan de geschikte opvolger en zo liep het van vader over op zoon.

Inmiddels is Sportcentrum Marris Gym een begrip waar veel mensen uit Escamp en Loosduinen naartoe komen om te sporten. De locatie is mooi en het aanbod is uitgebreid: van fitness tot allerlei zelfverdedigingssporten. Er is een fitnessruimte, bokszak-wand, danszaal, kantine en nog meer.

‘Mijn doelstelling is om mensen aan het sporten te krijgen. Het maakt niet uit of dat bij ons is of niet, iedereen moet kunnen sporten’, vindt Stefan. En hij doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen.

Sociale projecten

Op sociaal gebied is het sportcentrum erg actief. Er zijn verschillende projecten waar Marris Gym betrokken bij is. Bijvoorbeeld het project Bouwlust Schoolteam waarbij zes verschillende scholen uit de buurt komen sporten in de zaal bij Marris Gym. Ze krijgen 10 weken les en waarna ze zich, in overleg met hun ouders/verzorgers, kunnen inschrijven. De groepen bestaan uit 30 tot 40 kinderen, waarvan er uiteindelijk 8 tot 10 kinderen komen sporten bij Marris Gym.

Met andere projecten richt Marris Gym zich op het in beweging brengen van ouderen en het aanleren van een gezonde leefstijl bij jongeren.

Buiten de projecten om gebeuren er ook nog allerlei zaken op het sociale vlak. Zo helpt eigenaar Stefan mensen die uit een kliniek komen door het beschikbaar stellen van uren, ruimte en materialen zodat ook zij kunnen sporten. Voor jongeren die problemen veroorzaken in de wijk regelt Stefan training met begeleiding om ze van de straat te houden. Dit gaat allemaal in samenwerking met de wijkagenten, Streetsport en andere betrokken partijen.

Verbindende factor in de wijk

Stefan is erg betrokken met de mensen in de wijk en hij spreekt veel mensen persoonlijk. Enerzijds om mensen te binden aan het sportcentrum en anderzijds om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Uit gesprekken bleek dat veel mensen tegen drempels aanlopen als ze willen sporten. Het wordt bijvoorbeeld intimiderend gevonden om binnen te lopen bij een plek waar mensen met vechtsporten bezig zijn. Deze drempels wil Stefan zoveel mogelijk wegnemen. Dit doet hij op veel verschillende manieren.

Om te beginnen is Marris Gym aangesloten bij de Ooievaarspas en stichting Leergeld zodat eventuele financiële drempels weggenomen kunnen worden. Verder werkt het sportcentrum niet met abonnementen van een jaar, maar met flexibele abonnementen. Leden kunnen hun abonnement opzeggen wanneer ze willen.

‘Als mensen iets anders willen doen maar nog wel vastzitten aan een abonnement die ze moeten betalen, komen ze minder gemotiveerd sporten. Zij zullen eerst wachten tot het beoefenen van een andere, nieuwe sport zodat ze niet dubbel hoeven te betalen’, redeneert Stefan. ‘Bovendien is de drempel hoger om ergens anders weer een nieuw abonnement af te sluiten.’

Marris Gym biedt ook speciale sportlessen aan voor en door vrouwen, waardoor het voor alle doelgroepen gemakkelijker en laagdrempeliger wordt om te komen sporten. De vrouwen krijgen les van vrouwelijke trainers in een speciale damesruimte.
Hetzelfde doet Marris Gym voor Poolse mensen die werkzaam zijn in de wijk. Stefan vindt het belangrijk dat juist die doelgroep naast hun werk een plek hebben waar ze lekker bezig zijn met sport en in contact kunnen komen met andere mensen. Er is speciaal een Poolse instructeur in dienst genomen en de 40-50 Poolse leden hebben het ontzettend naar hun zin!

Als laatste zoekt Stefan de mensen op plekken waar het vertrouwd is voor hen. Door bij buurthuizen in de omgeving te netwerken, kan hij nieuwe mensen informeren met de juiste boodschap. Ook het Bouwlust Schoolteam project is hier een voorbeeld van. De kinderen komen in een onbekende omgeving, maar zijn hier met hun vertrouwenspersoon en hun eigen klas, waardoor ze op een prettige manier in aanraking komen met het sportcentrum.

Zo zijn er allerlei zaken die Stefan doet om zoveel mogelijk mensen te bereiken met laagdrempelig sportaanbod voor iedereen. Het harde werken wordt ook beloond, want regelmatig krijgt Stefan terug van de mensen dat Marris Gym goede dingen doet.

Tips voor sportaanbieders

Vraag jezelf eens af: ‘Is er bij mijn vereniging/sportschool een drempel voor (nieuwe) mensen om te komen sporten?’.

Ga het na bij mensen in de omgeving en probeer de eventuele drempels te achterhalen. Bezoek buurthuizen of wijkverenigingen om de mensen te bereiken. Als dit gelukt is, kun je aan de slag om de drempels zo goed mogelijk weg te nemen. Voor financiële drempels kan de Ooievaarspas en/of stichting Leergeld een uitstekende oplossing zijn, maar je kunt ook nadenken over de flexibiliteit van je abonnement(en).

Voor meer informatie over Marris Gym kun je terecht op hun website.

Positieve sportcultuur

Sporten is meer dan gezond bewegen, het gaat ook om veiligheid en plezier.

In déze video leer je wat de basisvoorwaarden van een Positieve Sportcultuur zijn en hoe je …

Lees verder over: Positieve sportcultuur

Communicatie bij sportclubs

Slim en effectief communiceren is voor sportclubs essentieel.

In déze video leer je welke stappen je kunt nemen om je clubcommunicatie te verbeteren.

Zie hieronder het …

Lees verder over: Communicatie bij sportclubs

Senioren Fit bij SV Erasmus

Elke woensdag wordt er bij SV Erasmus tussen 10 uur en 11 uur getraind door een groepje senioren uit de wijk.

Senioren Fit is binnen SV Erasmus een groot succes. Wat …

Lees verder over: Senioren Fit bij SV Erasmus