Samenwerking gemeente en de Vechtsportautoriteit

In het kader van gezonde full-contact vechtsport is de gemeente een samenwerking aangegaan met de Vechtsportautoriteit (VA). Waar de gemeente en de VA eerder al samenwerkten op het gebied van evenementen is er nu ook een samenwerking aangegaan met betrekking tot het keurmerk Vechtsportautoriteit.

De gemeente biedt tientallen Haagse vechtsportscholen de mogelijkheid om het keurmerk te behalen op kosten van de gemeente. Het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) biedt hierbij een ondersteunende rol. Via deze weg zijn er al een aantal vechtsportscholen die in 2021 het keurmerk hebben behaald.

Voortzetting 2022

De samenwerking tussen de gemeente en het NIVM zet zich ook in 2022 voort. Dat is belangrijk, want vanaf 1 september 2022 wordt het keurmerk verplicht voor alle sportscholen die aan full-contact vechtsportevenementen meedoen. Het keurmerk Vechtsportautoriteit is bij uitstek het middel waarmee vechtsportschoolhouders kunnen laten zien dat er in hun dojo veilig, gezond en goed getraind wordt.

Wat is de Vechtsportautoriteit?

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is in 2017 opgericht om de full-contact vechtsporten, kickboksen, Muay Thai en MMA, veiliger, gezonder en professioneler te maken. Dit doet de VA enerzijds door toezicht te houden op de evenementen en sportscholen waar de sporten worden aangeboden. Anderzijds informeert de VA gemeenten over vraagstukken met betrekking tot de vechtsporten. Om deze kerntaken uit te voeren heeft de VA 5 opdrachten van het Ministerie van VWS gekregen:

  1. Eén richtlijn voor de organisatie van full-contact vechtsportevenementen die door alle promotors, bonden en gemeenten wordt gehanteerd.
  2. Het invoeren van een leeftijdsgrens voor wedstrijddeelname met trappen en stoten naar het hoofd bij de jeugd.
  3. Het invoeren van één uniform digitaal wedstrijdboekje ter bevordering van alle full-contact vechtsporters.
  4. Eén licentiesysteem voor promotors, trainers, coaches, juryleden, scheidsrechters en ringartsen.
  5. Het monitoren van de kwaliteit van de vechtsportscholen.

Keurmerk Vechtsportautoriteit

De 1e 4 opdrachten van het ministerie van VWS zijn geïmplementeerd in de vorm van maatregelen. In maart 2021 is de 5e opdracht in de vorm van het Keurmerk Vechtsportautoriteit geïmplementeerd. Met het Keurmerk VA kunnen sportschoolhouders laten zien dat zij hun zaken goed op orde hebben. Het keurmerk, dat digitaal kan worden aangevraagd, richt zich op 5 thema’s waaronder 26 vragen worden gesteld. De thema’s zijn:

  • accommodatie & materialen
  • gezondheid
  • sporttechnisch kader
  • gedragsregels & omgangsnormen
  • aanpak van grensoverschrijdend gedrag

Als alles in orde is en het keurmerk door de sportschoolhouder is verkregen, gaat er een auditteam van de VA langs om te kijken of de gegevens uit de aanvraag overeenkomen met de werkelijkheid

Voorjaar- en zomerseizoen en Sportveld Onderhoud

Met de lente en zomer op komst zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot het onderhoud van de sportvelden.

Onderhoud sportvelden voorjaar- en …

Lees verder over: Voorjaar- en zomerseizoen en Sportveld Onderhoud

Uitnodiging Financiën bijeenkomst voor Haagse sportverenigingen

Op maandag 15 april is er een bijeenkomst voor Haagse sportverenigingen over de lancering van nieuwe ondersteuningsmogelijkheden op het thema financiën.

Programma:

Lees verder over: Uitnodiging Financiën bijeenkomst voor Haagse sportverenigingen

Maak kennis met het programma Maatschappelijke Diensttijd en Sport

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een programma voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud waarbij zij vrijwilligerswerk doen bij een sportorganisatie.

Zo dragen …

Lees verder over: Maak kennis met het programma Maatschappelijke Diensttijd en Sport