Samenwerking gemeente en de Vechtsportautoriteit

In het kader van gezonde full-contact vechtsport is de gemeente een samenwerking aangegaan met de Vechtsportautoriteit (VA). Waar de gemeente en de VA eerder al samenwerkten op het gebied van evenementen is er nu ook een samenwerking aangegaan met betrekking tot het keurmerk Vechtsportautoriteit.

De gemeente biedt tientallen Haagse vechtsportscholen de mogelijkheid om het keurmerk te behalen op kosten van de gemeente. Het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) biedt hierbij een ondersteunende rol. Via deze weg zijn er al een aantal vechtsportscholen die in 2021 het keurmerk hebben behaald.

Voortzetting 2022

De samenwerking tussen de gemeente en het NIVM zet zich ook in 2022 voort. Dat is belangrijk, want vanaf 1 september 2022 wordt het keurmerk verplicht voor alle sportscholen die aan full-contact vechtsportevenementen meedoen. Het keurmerk Vechtsportautoriteit is bij uitstek het middel waarmee vechtsportschoolhouders kunnen laten zien dat er in hun dojo veilig, gezond en goed getraind wordt.

Wat is de Vechtsportautoriteit?

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is in 2017 opgericht om de full-contact vechtsporten, kickboksen, Muay Thai en MMA, veiliger, gezonder en professioneler te maken. Dit doet de VA enerzijds door toezicht te houden op de evenementen en sportscholen waar de sporten worden aangeboden. Anderzijds informeert de VA gemeenten over vraagstukken met betrekking tot de vechtsporten. Om deze kerntaken uit te voeren heeft de VA 5 opdrachten van het Ministerie van VWS gekregen:

  1. Eén richtlijn voor de organisatie van full-contact vechtsportevenementen die door alle promotors, bonden en gemeenten wordt gehanteerd.
  2. Het invoeren van een leeftijdsgrens voor wedstrijddeelname met trappen en stoten naar het hoofd bij de jeugd.
  3. Het invoeren van één uniform digitaal wedstrijdboekje ter bevordering van alle full-contact vechtsporters.
  4. Eén licentiesysteem voor promotors, trainers, coaches, juryleden, scheidsrechters en ringartsen.
  5. Het monitoren van de kwaliteit van de vechtsportscholen.

Keurmerk Vechtsportautoriteit

De 1e 4 opdrachten van het ministerie van VWS zijn geïmplementeerd in de vorm van maatregelen. In maart 2021 is de 5e opdracht in de vorm van het Keurmerk Vechtsportautoriteit geïmplementeerd. Met het Keurmerk VA kunnen sportschoolhouders laten zien dat zij hun zaken goed op orde hebben. Het keurmerk, dat digitaal kan worden aangevraagd, richt zich op 5 thema’s waaronder 26 vragen worden gesteld. De thema’s zijn:

  • accommodatie & materialen
  • gezondheid
  • sporttechnisch kader
  • gedragsregels & omgangsnormen
  • aanpak van grensoverschrijdend gedrag

Als alles in orde is en het keurmerk door de sportschoolhouder is verkregen, gaat er een auditteam van de VA langs om te kijken of de gegevens uit de aanvraag overeenkomen met de werkelijkheid

Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Iedereen wil zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, ook bij een sportvereniging! Daarom vieren we wereldwijd van 7 t/m 13 oktober Coming Out Week. Er worden …

Lees verder over: Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Op 18 en 20 juni vond de Haagse Schoolsport Olympiade plaats in en om de Sportcampus Zuiderpark. Meer dan 3000 achtste groepers van alle Haagse basisscholen deden deze …

Lees verder over: Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!

Van 13 tot en met 18 augustus strijden de beste beachvolleyballers van Europa om de titel in het Beachstadium!

Klik hier om te zien wanneer Nederland in actie komt!

Kids …

Lees verder over: Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!