Voorjaar- en zomerseizoen en Sportveld Onderhoud

Met de lente en zomer op komst zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot het onderhoud van de sportvelden.

Onderhoud sportvelden voorjaar- en zomerseizoen
De reparatieperiode van de sportvelden staat weer voor de deur. In deze periode worden alle grassportvelden in beheer van de gemeente Den Haag onder handen genomen voor het nieuwe seizoen. De meeste velden worden met grond gevlakt, geëgaliseerd en opnieuw doorgezaaid. Als er problemen zijn met een veld, zoals slechte vlakteligging, veel onkruid of slechte waterdoorlatendheid wordt er gekozen voor een renovatie. Het gras wordt dan gefreesd, het veld wordt opnieuw gevlakt en vervolgens ingezaaid. Na het onderhoud mogen de velden ongeveer 11 weken niet gebruikt worden en na een renovatie is dit minimaal 13 weken. Voor het repareren van de velden is het belangrijk dat alle materialen (losse doelen, pylonen, doelnetten en dergelijke) van de velden worden verwijderd. De vaste doelen worden door de afdeling Onderhoud van de velden gehaald.

Onkruidbestrijding
Tegenwoordig is het veel moeilijker om het onkruid op de sportvelden tegen te gaan. Zo gebruik wij al jaren geen chemische middelen meer, omdat dit ook niet meer is toegestaan. Het nadeel hiervan is dat het onkruid slecht te bestrijden is. Op half verhardingen (gravel), tegelverharding en kunstgrasranden bestrijden wij het onkruid zoveel mogelijk met heet water. Machinaal wordt kokend water op het onkruid gespoten waardoor het onkruid doodgaat. Op de natuurvelden werkt dit niet, aangezien ook het gras hier niet tegen kan. Het gevolg is dat er tegenwoordig meer onkruid op de velden te vinden is dan enkele jaren geleden. Uiteraard proberen wij dit ook zoveel mogelijk te bestrijden door extra mechanische werkzaamheden uit te voeren. Echter, is het onmogelijk om alle onkruid weg te krijgen. Dus naast gras, zal er hier en daar een ander plantje in het veld te vinden zijn.

Ganzenoverlast
Ganzen vormen steeds vaker een probleem op de velden. Deze dieren komen in groten getale de velden bezoeken en laten vervolgens helaas veel uitwerpselen achter. Dit is in de groeiperiode van het gras lastig, maar met het maaien wordt dit redelijk verspreid, waardoor de sporter er weinig tot geen last van heeft. Buiten het groeiseizoen is het probleem vele malen groter. We nemen zoveel mogelijk maatregelen (hekwerken en afzettingen) om ze tegen te houden. Helaas is dit niet altijd afdoende. De gans is namelijk een beschermde soort en mag niet zomaar verjaagd of verstoord worden.

Heb je vragen? Neem contact op met jouw sportconsulent. Ga voor contactgegevens naar: www.denhaag.nl/nl/sport/contact-met-sportconsulenten/

De Haagse Vechtsportdag 2024: hoe kickuh is dat?!

De Haagse Vechtsportdag komt terug en wel op zaterdag 21 december 2024. Het belooft een dag vol spanning, actie en entertainment te worden. Na het succes van de eerste …

Lees verder over: De Haagse Vechtsportdag 2024: hoe kickuh is dat?!

Breng jij mensen in beweging? Maak gebruik van het Haags Sport Initiatief!

Heb jij een goed idee om Hagenaars in beweging te krijgen? Of organiseer je al sportieve activiteiten?  Via het Haags Sport Initiatief kan je daarvoor subsidie …

Lees verder over: Breng jij mensen in beweging? Maak gebruik van het Haags Sport Initiatief!

Word beweegcoach of wandelbegeleider!

Ben jij een Hagenaar die 50-plussers graag wil stimuleren om fit en vitaal te blijven? Volg dan nu een van de vier gratis cursussen van de gemeente Den Haag en word …

Lees verder over: Word beweegcoach of wandelbegeleider!