Een dag uit het leven van: Nathan van Adrichem, sportcoördinator bij WSDH

Ik mag een dagje meelopen met Nathan van Adrichem, hij is sportcoördinator bij WSDH (Werkgever Sportclubs Den Haag). Een organisatie die zich dagelijks bezighoudt met de sportstimulering in de stad. Het kantoor van WSDH bevindt zich in de Sportcampus op het Zuiderpark, hier ontmoet ik Nathan en starten we de dag.

Natuurlijk had ik mijn huiswerk gedaan, zo had ik op de website van de stichting al het een en ander gelezen over de werkzaamheden van WSDH. Ik las onder andere dat ze zich nadrukkelijk inzetten op het versterken van de verenigingen. In samenspraak met de sportcoördinatoren werken de verenigingen aan een kwaliteitskader, dat zich richt op meer leden en vrijwilligers, op een positieve sportcultuur, een sterk technisch kader en meer maatschappelijke betrokkenheid.

Nathan geeft me hier iets meer duidelijkheid over: “Wij zetten inderdaad in op sportstimulering in de stad, hiervoor ben ik als sportcoördinator zowel werkzaam op sportverenigingen, als op scholen in de buurt. Daarnaast hebben we Buurtsportcoaches, zij zijn vooral actief op de pleintjes in de wijken.”

Ochtend

Dat WSDH veel doet, blijkt wel wanneer ik Nathan volg tijdens zijn dag. Hij geeft wel direct de voetnoot dat geen een dag eigenlijk hetzelfde is. Maar we mogen op een redelijk gemiddelde dag meelopen. Deze begint op kantoor met een overleg met zijn expertteam.

Nathan: “Binnen WSDH werken we vanuit vijf verschillende pijlers (zie kader, red.). Verschillende sportcoördinatoren zitten vanuit zo’n pijler in een expertteam, ik zit zelf in het vrijwilligers team. Met deze groep zitten we structureel bij elkaar om te overleggen en werken we aan een vooraf samen vastgestelde opdracht. Zo delen we met elkaar wat we op de verschillende verenigingen signaleren en hoe we dit aan kunnen pakken. We hebben binnen dit team ook recent een tool ontwikkeld zodat alle sportcoördinatoren op eenzelfde wijze aan dit thema kunnen werken op de verschillende verenigingen. Hier hebben we bijvoorbeeld ook best practices in opgenomen. Zo kunnen we andere collega’s die op een ander thema zitten ondersteunen wanneer zij op hun vereniging tegen een probleem rondom vrijwilligersbeleid aanlopen.”

Op de andere vier pijlers zijn ook aparte expertteams opgericht waar Nathan weer zijn informatie vandaan kan halen voor de verenigingen waar hij rondloopt. “Iedere coördinator is gekoppeld aan een aantal verenigingen. We kijken op die verenigingen welke doelen er behaald kunnen worden op basis van de ondersteuningswensen die zo’n vereniging heeft. Iedere sportcoördinator heeft ook een specifieke sport in zijn pakket, bij mij is dit volleybal. De sport die ik zelf ook beoefen. Daarnaast ondersteun ik dit jaar ook een zwemclub.

Middag

Na het overleg gaat Nathan onderweg naar een school. Want naast het begeleiden van verenigingen, verzorgt WSDH ook naschoolse sportactiviteiten door de hele stad. “Het doel is om zoveel mogelijk kinderen te laten sporten. Wij slaan de brug tussen scholen en verenigingen. Met de naschoolse sportactiviteiten komen we bij scholen in de wijk waar verenigingen in de buurt zitten, maar komen we ook in wijken waar helemaal geen verenigingen actief zijn. De leerlingen op een school kunnen kiezen voor een 10-weekse cursus van een specifieke sport. Ik geef volleybaltraining op scholen die dit specifiek bij ons aanvragen. Het is voor sommige kinderen maar 2 uur per week, maar voor veel kinderen is dit heel belangrijk. Het is de enige beweging die ze krijgen in de week, naast hun gymles.”

De kinderen krijgen aan het einde van de 10-weekse cursus een flyer mee waarop de verenigingen in de buurt staan die deze sport aanbieden. Vaak kunnen ze dan een gratis proefles bij deze vereniging volgen. Voor de kinderen een goede manier om te blijven sporten, en voor de verenigingen een mooie ingang naar meer leden.

Avond

Na de naschoolse activiteit ruimt Nathan de gymzaal op en gaat hij onderweg naar één van zijn verenigingen. Deze keer is dit Volleybalvereniging Kalinko, hier moet hij vandaag trainers begeleiden. “Vanuit het vrijwilligersbeleid proberen we jeugdspelers gewillig te maken trainingen te verzorgen. In de volleybal geven de jongens A dan bijvoorbeeld training aan jongens C. Die jongens moeten dan natuurlijk wel goed begeleid worden, daar kunnen wij in helpen.”

Naast dit drukke programma heeft Nathan zelf ook nog tijd om te sporten. Als zijn werk erop zit, start de training met zijn eigen team. Dat is ook het moment dat wij afscheid van elkaar nemen. Een verhelderende dag voor mij, als ik verenigingsbestuurder zou zijn weet ik nu in ieder geval waar ik kan aankloppen wanneer ik met een groot vraagstuk zit. –

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Schrijf je in voor de gratis opleiding “Besturen met Impact” van KNV

Wil jij kosteloos op weg geholpen worden om jouw club nog beter te organiseren? In februari/maart 2024 organiseert de KNVB wederom de opleiding “Besturen met Impact” …

Lees verder over: Schrijf je in voor de gratis opleiding “Besturen met Impact” van KNV

De sportconsulenten zijn er voor jouw club!

Sportconsulenten leveren maatwerk met adviesgesprekken, opleidingen, cursussen of helpen met het inschakelen van professionals. Het team heeft een eigen nieuwsbrief. …

Lees verder over: De sportconsulenten zijn er voor jouw club!

Onderhoud sportparken

Tijdens de herfst- en winterperiode is het weer extra van invloed op het onderhoud en de werkzaamheden aan de sportparken. De afdeling Onderhoud van de gemeente Den Haag …

Lees verder over: Onderhoud sportparken