De Sporttafel, de verbindende factor tussen clubs

De vitaliteit van en de onderlinge verbondenheid tussen sportverenigingen versterken. Dat is de missie waar De Sporttafel regio Haaglanden voor staat. Het platform voor sportclubs in de regio Den Haag geeft dit vorm door themabijeenkomsten te organiseren waar ervaringen en kennis delen centraal staan. “Ons doel is om sportclubs meer te laten samenwerken. We geloven erin dat je door het bundelen van kennis en ervaring sneller gemeenschappelijke doelstellingen bereikt”, aldus Margit Velds van De Sporttafel.

De Sporttafel wordt ondersteund door diverse partners en aangestuurd door een stichtingsbestuur. De elf vitale sportclubs die in 2016 bij de oprichting betrokken waren, vormen samen met de Rabobank en gemeente Den Haag nog steeds de basis. Zij komen om de acht weken bij elkaar voor een ontbijtsessie om ervaringen en kennis te delen en elkaar te inspireren. Quick, HVV, Blauw Zwart, HVV Laakkwartier, Voorschoten’97, HDM, HC Cartouche, MHCZ, HC Forescate, HC Ypenburg en HAAG Atletiek willen de voordelen van samenwerken ook graag delen met alle andere sportverenigingen in de regio. Met dit doel organiseert De Sporttafel tweemaal per jaar een bijeenkomst met als thema bijvoorbeeld vrijwilligersbeleid, verduurzaming en ledenwerving. Vaak wordt die gekoppeld aan een groot, sportief evenement in de stad.

Maatjesprojecten

Een mooi en aansprekend voorbeeld van samenwerking is het Maatjesproject dat eind 2020 van start is gegaan. “Clubs die graag op een bepaald onderwerp willen sparren kunnen zich melden bij De Sporttafel. Wij koppelen deze club dan aan één van onze partners.” Inmiddels heeft De Sporttafel een aantal van dit soort ontmoetingen georganiseerd en de clubs waren enthousiast over de resultaten. Zo gaven HVV en Quick een korte presentatie over hun vrijwilligersbeleid bij voetbalbalcollega’s HMSH en SVH. In een ander project deelden Quick en Haag Atletiek met korfbalvereniging Dunas hun ervaringen op het gebied van het realiseren van een nieuwe accommodatie/clubhuis. “Het is voor De Sporttafel prachtig om zulke initiatieven te ondersteunen, het geeft veel positieve energie en scheelt de betrokken clubs een hoop tijd omdat zij niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden”, aldus Velds.

Toekomst

In Voorschoten is op initiatief van HC Forescate (hockey) en Voorschoten’97 (voetbal) zelfs een lokale Sporttafel gestart. Velds ziet in Den Haag zeker ook mogelijkheden om het aantal Sporttafels uit te breiden naar de stadsdelen. Wat is immers nu mooier om als sportclubs gezamenlijk bij te dragen aan een stad met vitale inwoners die zich met elkaar verbonden voelen? De Sporttafel staat klaar voor iedere sportclub om de helpende hand te bieden.

Wil je ook op de hoogte gehouden worden van de bijeenkomsten en de ontwikkelingen bij De Sporttafel? Meld je aan via de link op www.desporttafel.nl. –

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!