Elkaar versterken door samenwerking

De gemeente Den Haag telt veel sportverenigingen en sportaanbieders. Nu gebeurt het regelmatig dat die aanbieders dichtbij elkaar zitten. Dan kun je elkaar gaan zien als concurrenten, maar het is veel slimmer om samen te werken. Op zowel sportief als op praktisch gebied kun je elkaar hierdoor goed versterken. De volgende sportverenigingen werken op diverse vlakken succesvol met elkaar samen.

Drie verenigingen op één sportpark

Op Sportpark de Roggewoning is een zelfde soort samenwerking als in het eerste voorbeeld. Hier delen maar liefst drie verenigingen de grond: Hockeyclub HGC, Countryclub HCC Groen-Geel en voetbalclub Graaf Willem II VAC. Maarten van Hasselt, voorzitter van Groen-Geel: “We hebben vanuit de gemeente een gezamenlijk huurcontract voor de grond, dit hebben we in een stichting ondergebracht: De Roggewoning. Vanuit alle drie de verenigingen zitten hier twee bestuursleden in. We hebben gezamenlijk een energiecontract welke we onderverdelen met een verdeelsleutel op basis van ons gebruik van de accommodaties.”

“De velden worden op deze manier optimaal gebruikt. Overdag voor golf en cricket, ’s avonds voor trainingen en wedstrijden van voetbal en hockey en in het weekend voor alle sporten. Dat kan alleen met goede afstemming en samenwerking!”

Twee verenigingen delen topteam

Ook op sportief vlak is goed samen te werken, mits je je achterban hierin meekrijgt. Zo hebben handbalverenigingen Hercules en WHC Den Haag dit ervaren toen ze samen één team op hoog niveau wilden vormen. Martin Swikker, voorzitter van Hercules: “Vijf jaar geleden hadden we beide een aantal talenten op de club rondlopen, maar niet genoeg om een compleet team mee te vormen. Met zijn tweeën ben je altijd beter dan alleen, dachten we. Dit bleek, we vormden samen één jeugdteam dat op het hoogste niveau in de landelijke jeugddivisie mee kon draaien.”

De samenwerking beviel zo goed en op topsportniveau was het zo succesvol, dat ze twee jaar later ook in de hogere herenteams op deze manier zijn gaan samenwerken. Binnen de kortste keren draaiden deze teams mee in de eredivisie. De spelers bleven lid van de eigen vereniging, maar trainingen en wedstrijden combineren ze. “Trainingen en wedstrijden spelen ze afwisselend bij beide verenigingen. Qua kosten hebben we goede afspraken gemaakt en we proberen de afvaardiging vanuit beide verenigingen ook gelijkwaardig te houden.”

Martin geeft aan dat het wel enige inspanning vereist: “Je combineert toch twee verenigingen met een eigen achterban en cultuur, daar zat nog wel wat oud zeer. We hebben ons op bestuurlijk niveau en binnen de technische staf niet tegen laten houden door die sentimenten. Als je samen beter wil worden, is dit de manier. De Handbalbond stimuleert dit soort samenwerkingen, zij zien in dat dit helpt om de handbal beter te maken. Het is voor ons beide ook een praktische samenwerking op topsportniveau, in de breedtesport spelen we gewoon nog tegen elkaar.”

Samen voor meer veiligheid

Humphrey Alladin, voorzitter van Remo, zag met eigen ogen hoe belangrijk het is om een veilige club te hebben. Hij zat samen met andere Haagse bestuurders bij een bevriende club in Rotterdam toen er iemand onwel werd. Binnen no time werd de AED erbij gepakt en een leven gered. “We zijn toen met een aantal verenigingen in Den Haag ook gaan kijken hoe we samen een EHBO-cursus kunnen volgen. Wij hebben namelijk wel een AED hangen, maar ik wist bijvoorbeeld niet dat je de batterij hiervan eens in de zoveel tijd moet vervangen. We zijn nog bezig met de aanvraag van zo’n cursus via de gemeente, maar het gaat natuurlijk zeker in de kosten schelen als we dit met een aantal verenigingen samen doen.”

Energieneutraal dankzij subsidies

Het Haags Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaen is het enige voorbeeld in dit rijtje dat niet heeft samengewerkt met een andere vereniging. Wel hebben ze zichzelf versterkt, op financieel gebied. Zij hebben de locatie namelijk volledig energieneutraal gemaakt waardoor ze veel kosten besparen.

Erik Mulder heeft dit proces geleid namens de vereniging: “Dit liep gelijktijdig met de bouw van een binnenbaan. Onze buitenbanen konden we in de winter wel afsluiten en verwarmen met gaskachels, maar dat was nooit echt goed afgesloten. Een binnenbaan is veel comfortabeler en je kan dan ook regio-wedstrijden organiseren, dat trekt weer nieuwe leden aan.”

Zo begon de bouw van die binnenbaan in 2018, welke met vloerverwarming en warmtepomp wordt verwarmd. De gaskachels werden daarop overbodig. Ook de kantine kreeg vloerverwarming en een warmtepomp. “We hebben nu ventilatie met warmteterugwinning. En voor de energievoorziening hebben we 34 zonnepanelen op de schiethal, en nog eens 24 extra panelen op de kantine.”

De tijdsinvestering voor de energietransformatie heeft de vereniging ongeveer een half jaar gekost. De kosten waren fors, in totaal hebben ze er zo’n 60.000 euro ingestoken. “Dat is veel geld, maar gelukkig konden we het grootste deel betalen met subsidies. Met een IAS (Investeringssubsidie Accommodaties Sportverenigingen) en een Bosa (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) subsidie hebben we zo’n driekwart van de kosten gedekt.

Na een kleine rekensom kan Erik concluderen dat ze de kosten die ze nog wel hebben gemaakt binnen 5 jaar hebben terugverdiend. En dat was nog gebaseerd op de oude energieprijzen. Met de huidige prijzen zou dit zelfs maar 2,5 jaar zijn. “We zijn er heel blij mee!”

Twee verenigingen, één clubhuis

In Voorburg delen Atletiekvereniging Sparta en Voorburg Cricket Club, beiden statutair in Den Haag gevestigd, hetzelfde complex met twee velden en één clubhuis. Dit hebben ze geregeld in een gezamenlijke beheerstichting. Karel Philipsen zit namens Voorburg Cricket Club in deze stichting.

“De primaire taak van de beheerstichting is het beheer van het clubhuis. We hebben samen één gemeenschappelijk gebouw, maar hierin hebben we allebei wel onze eigen kantine. Daarnaast maken we gedurende het seizoen wel eens gebruik van elkaars clubhuis. Bij grote toernooien bijvoorbeeld, dit stemmen we dan met elkaar af. Cricket is voornamelijk een zomersport, bij Sparta maken ze het hele jaar rond gebruik van de faciliteiten. De intensiteit en het gebruik van het clubhuis is per club en per seizoen anders, mede hierdoor werkt het goed.”

“Natuurlijk maken we goede afspraken en op basis van het aantal leden en gebruik van de faciliteiten per seizoen hebben we een verdeelsleutel voor de kosten, en met name energie, gemaakt. Vanuit beide verenigingen zitten er twee bestuursleden in de beheerstichting. We hebben statuten, een meerjarenbeleidsplan en onderhoudsplannen opgesteld. Aan de hand van een jaaragenda komen we een aantal keer per jaar samen om te overleggen.”

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!