Energieneutraal dankzij subsidies

Het Haags Handboogschuttersgilde Sint Sebastiaen heeft dankzij subsidies de locatie volledig energieneutraal gemaakt, waardoor ze veel kosten besparen.

Erik Mulder heeft dit proces geleid namens de vereniging: “Dit liep gelijktijdig met de bouw van een binnenbaan. Onze buitenbanen konden we in de winter wel afsluiten en verwarmen met gaskachels, maar dat was nooit echt goed afgesloten. Een binnenbaan is veel comfortabeler en je kan dan ook regio-wedstrijden organiseren, dat trekt weer nieuwe leden aan.”

Zo begon de bouw van die binnenbaan in 2018, welke met vloerverwarming en warmtepomp wordt verwarmd. De gaskachels werden daarop overbodig. Ook de kantine kreeg vloerverwarming en een warmtepomp. “We hebben nu ventilatie met warmteterugwinning. En voor de energievoorziening hebben we 34 zonnepanelen op de schiethal, en nog eens 24 extra panelen op de kantine.”

De tijdsinvestering voor de energietransformatie heeft de vereniging ongeveer een half jaar gekost. De kosten waren fors, in totaal hebben ze er zo’n 60.000 euro ingestoken. “Dat is veel geld, maar gelukkig konden we het grootste deel betalen met subsidies. Met een IAS (Investeringssubsidie Accommodaties Sportverenigingen) en een Bosa (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) subsidie hebben we zo’n driekwart van de kosten gedekt.

Na een kleine rekensom kan Erik concluderen dat ze de kosten die ze nog wel hebben gemaakt binnen 5 jaar hebben terugverdiend. En dat was nog gebaseerd op de oude energieprijzen. Met de huidige prijzen zou dit zelfs maar 2,5 jaar zijn. “We zijn er heel blij mee!”

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Iedereen wil zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, ook bij een sportvereniging! Daarom vieren we wereldwijd van 7 t/m 13 oktober Coming Out Week. Er worden …

Lees verder over: Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Op 18 en 20 juni vond de Haagse Schoolsport Olympiade plaats in en om de Sportcampus Zuiderpark. Meer dan 3000 achtste groepers van alle Haagse basisscholen deden deze …

Lees verder over: Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!

Van 13 tot en met 18 augustus strijden de beste beachvolleyballers van Europa om de titel in het Beachstadium!

Klik hier om te zien wanneer Nederland in actie komt!

Kids …

Lees verder over: Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!