Haagse golfclub Leeuwenbergh levert bijdrage aan meer biodiversiteit

Gelikte, kunstmatig aangelegde golfbanen die mooi zijn voor het plaatje. We kennen ze allemaal wel van de televisie. Bij Leeuwenbergh hebben ze een totaal andere visie. Het in stand houden van de natuurlijke habitat in dit stukje groen in de Vlietzone vinden ze zonder te overdrijven enorm belangrijk.

Na het behalen van het GEO-certificaat, een internationaal keurmerk van de GEO Foundation voor verantwoord en milieuvriendelijk beheer, is de bewustwording alleen maar toegenomen. Ongerepte natuur komt op het omvangrijke terrein (45 hectare) aan de Elzenlaan, waar Leeuwenbergh dit jaar zijn 35-jarig bestaan viert, nog echt tot zijn recht. Dit komt onder meer naar voren uit zo’n 175 verschillende soorten planten en wilde bloemen en wel veertig soorten paddenstoelen die door een deskundige zijn waargenomen. Zonder dat het de golfers in hun sportieve activiteiten in de weg staat, heeft het zeker charmes.

Biodiversiteit

En hoe kun je deze overvloed aan natuurlijke flora en fauna op het terrein beter zien dan via een rondrit over het complex? Met plezier stap ik dan ook in de golfbuggy met de enthousiaste baancommissaris Ronald Abma: “Wanneer er een keer een boom gekapt moet worden, gebruiken we dit hout ook weer voor houtrillen, een pad aan te leggen, of wegwijzers langs de holes.” Een hele fraaie (houten) creatie van een uil die waakt over het complex verdient een speciale vermelding. “En het mooie is dat we een grote groep vrijwilligers hebben die het leuk vinden om hierbij te helpen”, gaat Abma verder. Maar zeker niet alleen voor golfers is deze locatie het paradijs. Door het terrein voor zo’n 35 procent van het gebied terug te geven aan de natuur voelen ook een aantal leden uit het dierenrijk zich hier helemaal thuis. Zo leven er door het jaar heen zo’n 70 vogelsoorten op de baan, waaronder de buizerd, de groene en bonte specht, de ijsvogel en de rietzanger. En als je goed oplet, kun je ook hazen voorbij zien rennen. De vele

houtrils zijn onder meer in trek bij insecten, egels en de kleine vogels. “Ook zie je hier nog veel rietsoorten langs de kilometerslange waterlopen”, aldus de bevlogen GEO-expert en voorzitter baancommissie Bart Broersma. “In deze variëteit van flora en fauna wordt iedere dag intensief gelopen. Wellicht zijn er zelfs meer ‘wandelaars’ dan in het Haagse Bos”, vult Abma aan.

Achtergrond

De baan van Leeuwenbergh is praktisch het hele jaar geopend voor de circa elfhonderd leden en heeft in totaal 18-holes en verschillende niveaus. Ook is er een overdekte driving range en zijn er oefenbunkers en kleine speelgebieden. Uitbreiding van de baan met negen holes is volgens Boersma en Abma zeer welkom. “We hebben een wachtlijst met wel tweehonderd mensen.” Wel al zeker is de realisatie van een blok met sanitaire voorzieningen langs de baan. Mooi om te noemen is dat Leeuwenbergh ook ruimte biedt aan mindervalide leden, de zogenaamde paragolfers die met speciale begeleiders in handicarts de baan op gaan. Abma: “Afgelopen zomer hebben we hier voor de paragolfers het (Open) Nederlands Kampioenschap georganiseerd. Hier kwamen deelnemers uit een groot aantal landen op af.” Ondertussen naderen we na een uitgebreide, boeiende tour langs de baan weer de beginhalte. En ja, dat Leeuwenbergh zich zeer bewust is van duurzaamheid en veel verder gaat dan het plaatsen van zonnepanelen is wel duidelijk. –

Samenwerken?

Neem vooral contact op:
Golfclub Leeuwenbergh
Elzenlaan 31
(070) 395 45 56
leeuwenbergh.nl
____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Ga op pad met de Haagse historische sportwandeling!

Ga op pad met de Haagse historische sportwandeling en maak kennis met de Haagse sportgeschiedenis!

De wandelroute, door het centrum van Den Haag, verbindt het heden en …

Lees verder over: Ga op pad met de Haagse historische sportwandeling!

Programma Haagse Vitaliteitsspelen bekend!

Op 30 mei vinden, tijdens de Nationale Beweegweek, de Haagse Vitaliteitsspelen plaats. Doe mee met hét sport- en beweegevenement voor 50 plussers!

Maak kennis met …

Lees verder over: Programma Haagse Vitaliteitsspelen bekend!

Kom naar de ludieke sprintrace van de Tour de France Femmes op het Lange Voorhout!

Op zaterdag 25 mei wordt het Lange Voorhout van 14.00 – 17.00 uur het decor voor een ludieke sprintrace ter promotie van de Tour de France Femmes die dit jaar voor …

Lees verder over: Kom naar de ludieke sprintrace van de Tour de France Femmes op het Lange Voorhout!