HC Ypenburg verduurzaamt op drie fronten
Voor HC Ypenburg is 2023 een belangrijk jaar. De jonge hockeyvereniging wil een flinke slag slaan op het gebied van duurzaamheid. Het meest in het oog springende project is zonder meer het gebruik van grondwater voor de besproeiing van de twee watervelden.
Het aantal watervelden in de hockeysport is nog altijd groeiende. Voordelen van een waterveld zijn de snelheid en het consistente rollen van de bal. Brandwonden door vallen op de ondergrond komen niet voor. Een nadeel is dat een waterveld, zeker in de zomermaanden, zeer veel (drink)water gebruikt. “Onder allebei de watervelden is bij de aanleg al een bak geïnstalleerd om regenwater op te vangen, maar dat is zeker in periodes van droogte natuurlijk niet voldoende voor de besproeiing”, vertelt vicevoorzitter Jasper Bremer. Daarom wordt ook gebruik gemaakt van kraanwater, maar daar willen ze bij HC Ypenburg, een club met zo’n duizend leden, graag vanaf. De manier waarop is innovatief. De club wil grondwater gaan gebruiken, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van de velden en de omgeving. Zo kon er na een eerste proefboring, tot tien meter, nog niet vastgesteld worden of het water een lage concentratie ijzer bevat en het veld dus niet oranje zou uitslaan. Om de waterkwaliteit te beoordelen moet er nu een nieuwe proefboring plaatsvinden op meer dan tien meter diepte waarvoor ook toestemming gevraagd moest worden bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Bremer erkent dat dit project, waarbij voor de afronding wordt ingezet op de zomer van 2023, vooral gerealiseerd wordt in het kader van duurzaamheid. “Kraanwater is niet zo duur, maar hockeyvelden ermee besproeien valt tegenwoordig niet meer uit te leggen”, aldus Bremer.
Belangrijk jaar
Het is niet de enige stap die HC Ypenburg in 2023 wil realiseren in het kader van het verduurzamen van het complex aan de Oeverwallaan. Ook het plaatsen van 190 zonnepanelen staat hoog op het wensenlijstje. Bremer: “De stroom die we op die manier opwekken, gaan we opslaan in een grote batterij en deze gebruiken voor onder meer de veldverlichting en de kantine waarmee we zelfvoorzienend worden. In een eerder stadium hebben we de hallogeenverlichting voor de velden al vervangen voor led verlichting.” Een belangrijke partner in het verduurzamingstraject is, naast de gemeente Den Haag, Sportief Opgewekt. “Zij hebben onze plannen en de hiermee gepaard gaande investering voor duurzaamheid toegelicht aan de leden aan de hand van de uitgevoerde businesscase. De ALV (algemene ledenvergadering) moet immers wel akkoord gaan met deze investering.”
Verwarming
Tot slot dient ook het 3e traject dat HC Ypenburg heeft ingezet in kader van duurzaamheid nog genoemd te worden. Zo is er op het gebied van verwarming nog veel te winnen op de hockeyclub. “In onze accommodatie hebben we nog oude radiatoren, waardoor de binnenruimtes lastig te verwarmen zijn. Op de ene plek is het erg koud en elders weer erg warm. We willen daarom graag overgaan op luchtverwarming. Er staat dus veel te gebeuren op het gebied van verduurzamen, maar voor de snelheid zijn we wel afhankelijk van aannemers. We merken dat de vraag door de hoge energieprijzen alleen maar groter wordt. Wij zijn er al een jaar mee bezig, maar moeten helaas zo geduldig blijven”, besluit Bremer. –
Samenwerken
Neem vooral contact op:
Hockey Club Ypenburg
Oeverwallaan 150
(070) 737 07 53
hcypenburg.nl
____________
Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.