KV Die Haghe zet projectmanager in om te kunnen groeien

Al enkele jaren staat het op hun lijst: groei en structuur. Het bestuur van Korfbalvereniging Die Haghe ging ermee aan de slag, maar al snel kwamen ze erachter dat een dergelijk project te groot was voor het bestuur. Ze schakelden hulp in via de gemeente, voorzitter René Benning vertelt hoe ze dit hebben gedaan en wat het ze heeft opgeleverd.

Ik ontmoet René in Sportcampus Zuiderpark, waar diverse teams van KV Die Haghe trainen. We lopen naar de gymzaal waar een jeugdteam aan het trainen is onder leiding van maar liefst 3 trainers. “Die man daar in de hoek, dat is een ervaren trainer. De dames hier voor ons spelen in de selectie en helpen sinds kort met de training.” Deze constructie is een uitvloeisel van de hulpvraag die ze bij de gemeente neerlegden vorig jaar.

“We zaten een aantal jaar geleden al met het vraagstuk hoe we ervoor zorgen dat we groeien”, legt René mij uit. “We begonnen met een plan binnen het bestuur, maar we kwamen er al snel achter dat het een veel te groot project was om binnen de club te houden.”

Projectmanager via de Gemeente

Benning wist dat je met dit soort vraagstukken bij de gemeente aan kan kloppen. Op jaarbasis worden 10 – 15 projectmanagers via de gemeente Den Haag uitgezet bij Haagse verenigingen met specifieke en uiteenlopende vraagstukken. “Ruim een jaar geleden heb ik een projectaanvraag ingediend bij de gemeente. Steef van den Boom werd daarop onze projectmanager.”

“Heel specifiek willen we 3 teams per leeftijdscategorie in de aspirant- en jeugdleden. Daarbij willen we in de toekomst ons bestaansrecht houden, financieel gezond zijn en moeten we, om die stip op de horizon te halen, meer vrijwilligers en leden aantrekken.”

Structuur binnen club verbeteren

Een probleem waar KV Die Haghe al jaren tegenaan liep, was de structuur binnen de club. Daar begon Steef dan ook mee, door sessies met de bestaande commissies te organiseren, en met leden in gesprek te gaan die een bepaalde visie hebben binnen de vereniging.

René: “Onze zes bestuursleden zaten allemaal in een onderliggende commissie. We vonden dat makkelijk omdat de lijnen dan lekker kort blijven. Maar daarnaast waren zoveel meer kleinere commissies zoals een scheidsrechterscommissie, kantinecommissie en de feestcommissie. We merkten dat niemand goed wist bij wie ze moesten zijn met een probleem of idee.”

Door de sessies met projectmanager Steef wist de club meer orde te brengen in die structuur. De basis is hetzelfde gebleven, de bestuursleden zitten nog steeds in de onderliggende commissies. Maar al die kleinere commissies hangen nu onder deze grotere commissies. Hierdoor zijn de bestuursleden altijd het eerste aanspreekpunt.

De uitvoering van dit plan wordt dit jaar verder doorgevoerd zonder de projectmanager, zijn werk zit er dan namelijk op. “We zijn ruim een jaar intensief bezig geweest met Steef. Hij heeft ons heel veel inzichten gegeven en kon de vinger echt op de zere plek leggen. En hij wist ook alle vraagstukken waar we tegenaan liepen aan elkaar te knopen.”

Eerste succes al zichtbaar

We lopen een volgende gymzaal in, hier zijn verschillende teams aan het trainen. En ook hier zien we meerdere trainers op een groep staan. “Met meer teams, heb je ook meer trainers nodig. Dit jaar zijn we gestart met het inzetten van selectietrainers. Simpelweg door hen duidelijk te maken dat we ze nodig hebben, dat heeft gewerkt. En hoe leuk is het om als jeugdlid training te krijgen van één van de topspelers van je club?”

Het klinkt als een hele simpele oplossing voor een probleem waar de club al jaren mee worstelde, maar steeds maar niet opgelost kreeg. De projectmanager heeft een grote rol gespeeld in de uiteindelijke oplossing van het vrijwilligersprobleem. Ze zijn er nog niet, maar de juiste weg lijkt nu wel ingeslagen.

Het is dan ook de tip die René aan andere sportaanbieders wil meegeven: “Wees bewust van je eigen kwaliteit en van de mogelijkheden binnen je eigen club. Die spelers hebben we al in huis, zij weten hoe het spel werkt, die kennis kunnen zij doorgeven aan onze jeugdleden. En dat doen ze onder begeleiding van ervaren trainers.” –

Samenwerken?
Neem vooral contact op:
Korfbalvereniging Die Haghe
Baambruggestraat 10
(070) 366 22 53
diehaghe.nl

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!