Maatschappelijke rol verenigingen voor vluchtelingen

Den Haag huisvest zo’n 3.000 vluchtelingen uit Oekraïne (CBS). Mensen die hun thuisland ontvluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking. Mensen die een nieuw thuis zoeken, daar hoort sport ook bij. De vereniging kan hier een grote maatschappelijke rol in spelen. Maar hoe pak je dat aan, en waar moet je aan denken bij het opnemen van vluchtelingen in je ledenbestand?

Roelant van Boheemen werkt al jaren met vluchtelingen op zijn tennisschool bij Tennisvereniging Breekpunt. “Bij ons is iedereen welkom, ik ben namelijk van mening dat je met sport veel kunt bereiken, ook op maatschappelijk vlak.”

Die mening deelt Said Bettah van Bettah Boxing Gym (BBG): “Wij ontvangen iedereen hetzelfde. Bij ons kwam een aantal vluchtelingen binnengelopen die graag wilden boksen. Zij worden gewoon opgenomen in de groep, eentje gaat binnenkort zelfs haar eerste wedstrijd boksen.”

Vluchtelingen komen binnen via Gemeente, scholen en organisaties

Zwemvereniging MAR Invest in People, kent ook een grote groep vluchtelingen. Maryam Reddoub en Nirmala Ligtenberg runnen deze zwemvereniging samen. “In eerste instantie kwam onze sportconsulent vanuit gemeente Den Haag met de vraag of wij zwemles aan Oekraïners konden geven. Wij hadden toen al ervaring met vluchtelingen, hierdoor werken we nu ook samen met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Na de gemeente kwam ook een bewonersvereniging uit Haagse Hout met de vraag of we nog plek hadden voor deze groep mensen.”

Zo heeft MAR zelf nooit gezocht naar mogelijkheden om vluchtelingen aan te trekken, maar zijn ze altijd benaderd door organisaties. Maryam: “Nu komen vluchtelingen uit zichzelf ook bij ons, omdat ze weer van anderen hebben gehoord dat ze hier al zwemmen.”

Waar de vluchtelingen bij de boksschool zo komen binnenlopen en bij de zwemvereniging veelal vanuit andere organisaties binnenkomen, zoekt Roelant ze zelf ook actief op. “We hebben contact met scholen in de buurt en via de gemeente kijken we of er vluchtelingen zijn die willen tennissen. Je moet het wel makkelijk maken en zoveel mogelijk drempels wegnemen, daarom laten we ze eerst gewoon lekker meespelen. De financiële kant lossen we later wel op.”

Initiatieven voor Oekraïners

De Nederlandse Tennisbond biedt Oekraïners ook een gratis lidmaatschap aan op tennisscholen en verenigingen. Meer sportbonden bieden dit aan voor Oekraïners. Daarnaast zien we ook gemeenten, sportorganisaties en sportclubs zelf die initiatieven hebben opgezet om vluchtelingen en statushouders aan het sporten te helpen.

Taalbarrière

Naast het financiële aspect, waar je dus goed mee geholpen kunt worden, zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden wanneer vluchtelingen bij je komen sporten. “We hebben hier kinderen boksen die geen Engels spreken”, vertelt Said. “Veel volwassen vluchtelingen kunnen vaak wel Engels, maar bij de jongere jongens en meiden hebben we hier meer moeite mee gehad. Je komt er met handen en voeten dan wel uit, maar als je iets uitlegt in een groep weet je dat niet iedereen het mee krijgt. Gelukkig kijken kinderen ook veel van elkaar af en doen ze elkaar na.”

Maryam: “Van die taalbarrière hebben wij niet echt last. Het grote voordeel is dat je in het zwembad natuurlijk veel voor kunt doen. We zien ook dat de leden elkaar weer helpen met vertalen bijvoorbeeld.”

Wat ook lastig is, zijn de trauma’s die de vluchtelingen nog moeten verwerken. “Ik zag dat één van de meisjes op een gegeven moment wat afwezig was tijdens een training”, geeft Said als voorbeeld. “Ik nam haar even apart, bleek haar thuisstad onlangs gebombardeerd te zijn. Dan ga je haar natuurlijk direct troosten. Zo moet je vluchtelingen gewoon wel wat extra aandacht geven.”

Maatschappelijke rol van de vereniging

Precies daarin kan een vereniging een belangrijke rol spelen voor vluchtelingen. Zo kwam Anton uit Oekraïne op een dag bij Tennisvereniging Breekpunt binnengelopen, hij tenniste ook in zijn thuisland en wilde dat in Nederland graag weer oppakken. “Hij was nog niet zo lang in Nederland en had weinig spullen. Wij hebben hem geholpen aan sportkleding, een winterjas en een fiets. Inmiddels is hij ook trainer op de tennisschool en werkt hij zes dagen per week bij ons!”

Bij de zwemvereniging zien ze hetzelfde gebeuren. Maryam: “Ik merk op dat onze ‘vaste’ leden onder de indruk zijn van de vluchtelingen. Ze vragen actief of ze kunnen helpen met bepaalde zaken buiten het zwembad.”

Nirmala: “Ik vind het een hele leuke uitdaging om deze groepen les te geven, ze willen heel graag leren. Ik vind het ook belangrijk dat ze in een waterland als Nederland ook goed leren zwemmen. Daarnaast ben ik thuis ook gaan kijken of ik nog zwemkleding had voor de nieuwe leden die dit niet hadden.”

Ook op de boksschool ziet Said dit soort connecties ontstaan. “We hadden twee vluchtelingen boksen die geen huisvesting en werk hadden. Jeroen, een Nederlandse jongen die bij ons traint en ook training geeft, werkt bij een uitzendbureau. Hij heeft voor hen beiden werk geregeld. Dat is toch wel de kracht van een vereniging.” –

Samenwerken?

Neem vooral contact op:
Tennisvereniging Breekpunt
Teijlerstraat 126
(070) 345 88 29
tvbreekpunt.nl

Bettah Boxing Gym
Fagelstraat 55 (ladies only) & Rubensstraat 41
06 85 15 76 63 & 06 24 56 60 36
bgg-boxing.nl

Zwemvereniging MAR Invest in People
Hobbemastraat 93
06 38 78 05 07

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

KNVB-cursus ‘Besturen met Impact’ van start in Den Haag!

In september begint de KNVB opnieuw met de cursus “Besturen met Impact” voor alle geïnteresseerde (kandidaat-)bestuursleden van sportverenigingen in Den …

Lees verder over: KNVB-cursus ‘Besturen met Impact’ van start in Den Haag!

Op de agenda: bijeenkomst voor penningmeesters

Op woensdag 2 oktober vindt de tweede bijeenkomst voor penningmeesters van Haagse sportclubs plaats. Tijdens deze bijeenkomst worden de nieuwste ontwikkelingen …

Lees verder over: Op de agenda: bijeenkomst voor penningmeesters

Thema van de maand: Open Club

Sportclubs spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze dragen bij aan de gezondheid van mensen en bevorderen sociale verbinding en ontwikkeling binnen diverse …

Lees verder over: Thema van de maand: Open Club