Roeiverenigingen bouwen samen nieuwe accommodatie
In Den Haag vind je twee roeiverenigingen, De Laak en Pelargos. Ze zitten niet ver bij elkaar vandaan, maar toch zien ze elkaar niet als concurrenten. Sterker nog, ze hebben plannen om samen een nieuwe accommodatie op te zetten; Roeicentrum Binckhorst. Deze samenwerking is deels ontstaan vanuit noodzaak en deels vanuit financiële overwegingen.
Eddy Middeldorp is vanaf het begin betrokken bij deze plannen, eerst als voorzitter van Roeivereniging De Laak, nu als voorzitter van Stichting Roeicentrum Binckhorst. “Je zou inderdaad denken dat ze elkaar als concurrenten zien, maar het zijn beide hele verschillende verenigingen. Pelargos is een studenten roeivereniging, De Laak een algemene vereniging.”
Beide verenigingen bleken behoefte te hebben aan verandering. Voor De Laak stond het vernieuwen en verduurzamen van hun huidige gebouw in eerste instantie op de planning. Bij Pelargos liepen ze tegen beperkte ruimte aan, zij hebben op hun huidige locatie geen ruimte om te groeien.
Voordeel voor beide verenigingen
“De samenwerking is ook wel logisch, in je eentje is het lastig een nieuw gebouw te financieren, met zijn tweeën is het financieel gezien makkelijker”, legt Eddy uit. “Het gebouw van De Laak dateert uit 1968 en het initiële plan was deze te vernieuwen of een nieuw roeigebouw te plaatsen op de plek waar we nu al staan. Die plannen werden uitgewerkt, maar kort daarna kocht gemeente Den Haag het stuk grond ernaast, met de bestemming sport. Hierdoor kwam voor De Laak de mogelijkheid een groter gebouw neer te zetten.”
De studentenvereniging Pelargos zit direct naast de Haagse Hogeschool. Zij hebben hier een loods, maar geen verdere accommodatie. Voor toiletten en kleedruimtes moeten ze de hogeschool in. Uitbreiden op de plek waar ze nu zitten bleek onmogelijk.
Julia Verwei, voorzitter van de studentenvereniging: “Er zijn meerdere redenen waarom wij een nieuw roeicentrum willen, de botenloods is momenteel inderdaad te krap voor alle boten die we hebben. En de komende jaren zullen we nog meer groeien als je kijkt naar de uitbreiding van de Universiteit van Leiden in Den Haag.”
“Daarnaast hebben wij ook behoefte aan onze eigen sociëteit. Op verenigingsavonden eten we samen en drinken we ook graag een borrel. Dit doen we nu in het gebouw van De Laak, maar we willen graag een eigen plek die we zelf kunnen inrichten.”
Lopen elkaar niet in de weg
“Het raakt elkaar niet, de beide verenigingen maken op andere tijden gebruik van de accommodatie”, legt Eddy uit. “De Laak is in het weekend actiever op de vereniging, terwijl de studenten juist doordeweeks meer aanwezig zijn.”
In het nieuwe gebouw krijgen beide verenigingen ieder hun eigen sociëteit, daarnaast komt er ook een derde ‘wissel sociëteit’ waar ze beide gebruik van kunnen maken. Het gebouw gaat twee verdiepingen beslaan, op de benedenverdieping komt de gedeelde botenloods, en op de tweede verdieping een lange gang met kleedkamers, een fitnessruimte en de sociëteiten.
“Het gebouw is zo ingericht dat we elkaar niet in de weg hoeven te lopen”, licht Simon Hania, voorzitter van roeivereniging De Laak toe. “Maar tegelijkertijd kunnen we wel van elkaar profiteren juist ómdat je in hetzelfde gebouw zit. Denk bijvoorbeeld aan coaching aan elkaars leden. En wat ik heel mooi vind is dat we qua leeftijdsgroep complementair aan elkaar zijn. Bij De Laak hebben we alle leeftijdscategorieën roeien, behalve de groep studenten.”
Daarin ziet Simon ook een mooie kans voor beide verenigingen. “Bij Pelargos, en andere studentenverenigingen in Nederland zie je HBO en WO studenten. We zien dat het voor de MBO student lastiger is om te blijven roeien vanwege bijvoorbeeld de praktijkstage. Door meer samen te werken met elkaar denk ik dat we deze doelgroep meer aandacht kunnen geven straks. Hiermee kunnen we een nog stevigere positie in de roeiwereld innemen, dat kan ook een interessante nieuwe ontwikkeling zijn voor Den Haag.”
Ondanks samenwerking blijft het een investering
Het financiële aspect is voor beide verenigingen een issue, maar door het samen te doen wordt het wel makkelijker. Julia: “Wij hebben als vereniging altijd een gezond beleid gevoerd. Daarnaast hebben we vanaf het begin van onze botenloods, die we sinds 2009 hebben, geld apart gelegd voor de vervanging indien nodig. Ieder jaar leggen we vanuit de begroting ook geld apart voor ons nieuwbouwfonds, zoals we dit noemen. Daarbij hopen we onze huidige botenloods te kunnen verkopen en zo nog wat extra inkomsten in de nieuwbouw te kunnen stoppen.”
De Stichting Roeicentrum Binckhorst is daarbij ook bezig met het aanvragen van subsidies via gemeente en fondsen en een lening van de bank. Eddy: “We zijn inmiddels vier jaar verder en de plannen liggen er. Het is nu de vraag wanneer de eerste paal geslagen gaat worden.” –
Samenwerken?
Neem vooral contact op:
Roeivereniging De Laak
Binckhorstlaan 285
(070) 385 96 67
rvdelaak.nl
Haagse Studenten Roeivereniging Pelargos
Cruquiuskade 10
(070) 445 78 71
pelargos.nl
____________
Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.