SV Houtwijk staat andere clubs bij met verduurzamen

De noodzaak om te verduurzamen is bij de meeste sportverenigingen wel doorgedrongen. Maar hoe pak je dat aan als je afhankelijk bent van welwillende vrijwilligers? Vraag dat maar aan Theo Das van SV Houtwijk. Deze voetbalclub is met ongeveer driehonderd leden een kleinduimpje, maar op het vlak van duurzaamheid een reus. Honk- en softbalvereniging Storks zit qua ledental op dezelfde orde van grootte, maar loopt op het front van verduurzamen flink achter. “We willen heel graag, maar kunnen het niet alleen”, erkent voorzitter Jeroen Kwakernaak. Het samen optrekken met en leren van anderen is enorm waardevol. “We hebben al een paar ideeën en adviezen gekregen van SV Houtwijk, waar we heel blij mee zijn.” Das, secretaris van deze voetbalclub, doet dat met liefde.

Aanvliegroute

Het nieuwe bestuur van SV Houtwijk sloeg drie jaar geleden de weg in naar een duurzame toekomst. En het resultaat mag er, mede door de talloze uren die Das erin pompt, wezen. “Mijn vrouw vraagt zich weleens af of ik bij de club in dienst ben.” En daar zit volgens Kwakernaak (groten)deels de bottleneck voor sportclubs. “Willen is één, maar kunnen is twee. De kennis van de materie en tijd om alles uit te zoeken ontbreekt vaak. Voordat je alles weet, ben je maanden verder en zijn de kosten weer gestegen. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan bovendien erg snel. Wanneer je een goed uitgewerkt plan hebt, is er vaak alweer een beter alternatief.” Theo Das kan dit beamen “SV Houtwijk liep tegen precies dezelfde problemen aan.”

Het vinden van de juiste instanties en loketten om advies en subsidies aan te vragen is daarom enorm belangrijk. Das weet ondertussen welke wegen leiden naar de juiste bestemming. Kwakernaak laat zich dan ook graag adviseren door SV Houtwijk. Vooral veldverlichting is voor Storks om verder te kunnen groeien een prioriteit, onderdeel daarvan is ook de aanschaf van zonnepanelen. Twee projecten die SV Houtwijk al met succes heeft uitgevoerd. Als volgende stap wil het wel nog graag een batterij om stroom, die je niet direct nodig hebt, op te slaan toevoegen. Das laat de naam van Ingrid Vogels van Green2live vallen die SV Houtwijk enorm heeft geholpen in het traject dat de club heeft afgelegd. Storks is inmiddels ook met haar in zee gegaan om de vereniging te helpen bij het verduurzamen.

Betrokken leden

De subsidies voor sportclubs om te verduurzamen mogen dan fors zijn (oplopend tot 90 procent), toch blijft een goed gevulde bankrekening met liquide middelen nodig om grote plannen daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. “En dat terwijl corona en de financiële impact ervan nog maar net achter ons ligt”, aldus Kwakernaak. De helpende hand van leden draagt zeker ook bij om plannen te kunnen uitvoeren. Das: “Onze nieuwe hr-ketel en zonneboiler hebben we verrassend genoeg, naast de subsidies, voor een groot gedeelte via crowdfunding weten te realiseren. Voor het updaten qua verduurzamen van de keukenapparatuur en de bar is echter nog geen subsidiepotje. Maar dat het vervangen van een koelkast of vriezer helpt in het terugdringen van het stroomverbruik staat vast.”

Quickscan

Een logische eerste stap voor een sportclub die het gebruik van energie en stroom flink wil terugdringen is het laten uitvoeren van een quickscan. Vervolgens ga je kijken wat je zelf kunt en wat je moet laten doen en duik je in de mogelijkheden voor subsidies. En vaak vallen ook dingen met elkaar samen. “Het plaatsen van de hr- ketel levert veel minder besparing op als het dak niet goed geïsoleerd wordt en er geen driedubbele beglazing wordt aangebracht. Voor het plaatsen van de zonnepanelen ten behoeve van het verminderen van het stroomverbruik en de nieuwe ledverlichting rond het veld hebben we ook moeten wachten op het aanbrengen van de dubbele isolatie op het dak”, aldus Das.  

Samenwerken?

Neem vooral contact op:
Voetbalvereniging SV Houtwijk
L. van Vuurdestraat 16
(070) 397 51 78
svhoutwijk.nl

Honk- & Softbalvereniging Storks
Schapenatjesduin 9
(070) 323 41 51
storks.nl

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Iedereen wil zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, ook bij een sportvereniging! Daarom vieren we wereldwijd van 7 t/m 13 oktober Coming Out Week. Er worden …

Lees verder over: Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Op 18 en 20 juni vond de Haagse Schoolsport Olympiade plaats in en om de Sportcampus Zuiderpark. Meer dan 3000 achtste groepers van alle Haagse basisscholen deden deze …

Lees verder over: Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!

Van 13 tot en met 18 augustus strijden de beste beachvolleyballers van Europa om de titel in het Beachstadium!

Klik hier om te zien wanneer Nederland in actie komt!

Kids …

Lees verder over: Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!