Twee verenigingen delen topteam

De gemeente Den Haag telt veel sportverenigingen en sportaanbieders. Nu gebeurt het regelmatig dat die aanbieders dichtbij elkaar zitten. Dan kun je elkaar gaan zien als concurrenten, maar het is veel slimmer om samen te werken. Op zowel sportief als op praktisch gebied kun je elkaar hierdoor goed versterken.

Één team

Een voorbeeld hiervan is handbalverenigingen Hercules en WHC Den Haag, die samen één team op hoog niveau wilden vormen. Martin Swikker, voorzitter van Hercules: “Vijf jaar geleden hadden we beide een aantal talenten op de club rondlopen, maar niet genoeg om een compleet team mee te vormen. Met zijn tweeën ben je altijd beter dan alleen, dachten we. Dit bleek, we vormden samen één jeugdteam dat op het hoogste niveau in de landelijke jeugddivisie mee kon draaien.”

De samenwerking beviel zo goed en op topsportniveau was het zo succesvol, dat ze twee jaar later ook in de hogere herenteams op deze manier zijn gaan samenwerken. Binnen de kortste keren draaiden deze teams mee in de eredivisie. De spelers bleven lid van de eigen vereniging, maar trainingen en wedstrijden combineren ze. “Trainingen en wedstrijden spelen ze afwisselend bij beide verenigingen. Qua kosten hebben we goede afspraken gemaakt en we proberen de afvaardiging vanuit beide verenigingen ook gelijkwaardig te houden.”

Martin geeft aan dat het wel enige inspanning vereist: “Je combineert toch twee verenigingen met een eigen achterban en cultuur, daar zat nog wel wat oud zeer. We hebben ons op bestuurlijk niveau en binnen de technische staf niet tegen laten houden door die sentimenten. Als je samen beter wil worden, is dit de manier. De Handbalbond stimuleert dit soort samenwerkingen, zij zien in dat dit helpt om de handbal beter te maken. Het is voor ons beide ook een praktische samenwerking op topsportniveau, in de breedtesport spelen we gewoon nog tegen elkaar.”

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Iedereen wil zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, ook bij een sportvereniging! Daarom vieren we wereldwijd van 7 t/m 13 oktober Coming Out Week. Er worden …

Lees verder over: Organiseer een activiteit tijdens Coming Out Week!

Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Op 18 en 20 juni vond de Haagse Schoolsport Olympiade plaats in en om de Sportcampus Zuiderpark. Meer dan 3000 achtste groepers van alle Haagse basisscholen deden deze …

Lees verder over: Terugblik Haagse Schoolsport Olympiade

Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!

Van 13 tot en met 18 augustus strijden de beste beachvolleyballers van Europa om de titel in het Beachstadium!

Klik hier om te zien wanneer Nederland in actie komt!

Kids …

Lees verder over: Het EK Beachvolleybal 2024 komt naar Scheveningen!