Verduurzamen met een hoofdletter V

In het stadsdeel Escamp is Lu Gia Jen een speler van formaat. De budovereniging met als disciplines judo, karate, aikido, aerobics, jiu-jitsu, kobujutsu en pencak-silat, telt zo’n 550 leden. Voor de binnensport hakken de hoge energieprijzen er natuurlijk extra in, maar bij Lu Gia Jen lukt het tot nu uitstekend om deze het hoofd te bieden. Hoe dit komt? De club is een trendsetter op het gebied van verduurzamen en plukt daar nu extra de vruchten van. Dit komt onder meer naar voren via een groen dak, zonnepanelen en driedubbelglas in de in 2018 opgeleverde nieuwe dojo.

Groen dak

Bestuursleden Daan Houwing en Fred Krijgsman zijn twee mannen die zich met hart en ziel inzetten voor de club in het verduurzamingsproces van Lu Gia Jen. Fred: “Ere wie ere toekomt, maar John Veldhuizen (een half jaar geleden overleden, red.) is de grote initiator.” In 2018 zette de club bij de vernieuwing van de accommodatie aan de Baambruggestraat 8A, waardoor de club twee keer zoveel ruimte creëerde, een forse stap. Daan: “We kunnen zeggen dat we door het groene dak, dat we in samenwerking met de gemeente hebben gerealiseerd, en led-verlichting op het gebied van stroomverbruik in de nieuwbouw 2018 CO2 neutraal zijn. Er is dankbaar gebruik gemaakt van de Haagse IAS-subsidie en de BOSA-subsidie vanuit het Rijk.” Tevreden achterover leunen, doen ze bij Lu Gia Jen zeker niet. Sterker nog, de club is druk bezig om volledig van het gas af te gaan. Het plaatsen van zonneboilers, waarbij je kunt douchen op zonne-energie, vormen een cruciaal onderdeel in de nieuwe plannen. Fred: “Helaas zit de tijd ons een beetje dwars. De urgentie bij de aannemers om een offerte te doen is er niet. Misschien moeten we als vereniging wat hoger in de boom zitten.” Ondertussen gaat Lu Gia Jen wel door met kleine aanpassingen op het gebied van duurzaamheid. Zo beschikt de budovereniging ook over twee gymzalen die nog dateren uit de jaren’50 “IJzeren kozijnen en enkel glas zijn natuurlijk echt niet meer van deze tijd”, aldus Daan. Wel beschikken de daken inmiddels over zonnepanelen, een investering die via gemeentelijke subsidie is op te hoesten en door de kostenbesparing snel wordt terugverdiend.

Baas in eigen huis

Lu Gia Jen beschikt in tegenstelling tot heel veel andere clubs in de stad over een eigen accommodatie en dat geeft volgens Daan en Fred veel voordelen op het gebied van verduurzamen. Om zwarte cijfers te schrijven is het wel van groot belang om genoeg externe partijen, zoals scholen, te binden om ruimtes te huren. Zo zijn de opbrengsten vanuit de kantine ten opzichte van bijvoorbeeld voetbalclubs marginaal. Het geven van tips op het gebied van verduurzamen vinden de mannen wat lastig. “Stop er werk in om het juiste loket bij de gemeente te vinden en schakel een projectleider in om met je club mee te denken. En besef ook dat er veel komt kijken wanneer je wil verduurzamen.” En ja, zelf hebben ze bij Lu Gia Jen zeker ook iets geleerd. Zo bleek het plaatsen van infraroodverwarming in de kleedkamers niet nodig. “Door de vloerverwarming in de kantine werd het al warm genoeg”, aldus Daan.

Regeren is vooruitzien

Voor een enorme stijging van de gasrekening hoeft Lu Gia Jen nog niet op korte termijn te vrezen, want het vaste contract loopt nog door in 2023. “Vandaar dat onze missie is om in 4e kwartaal over te gaan op zonneboilers. Om ook de laatste grote stap te kunnen zetten om het gebied van verduurzamen zijn we wel afhankelijk van goedwillende aannemers”, besluiten Daan en Fred. –

Samenwerken?

Neem vooral contact op:
Budovereniging Lu Gia Jen
Baambruggestraat 8A
(070) 367 24 53
Lugiajen.nl

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!