WIK, kampioen verduurzamen

Op sportief gebied neemt WIK een bescheiden positie in het Haagse amateurvoetbal in. De oude familieclub, de historie gaat terug tot 1919, zet zichzelf wel op een hele andere manier in de schijnwerper. Willen is Kunnen (WIK), met als thuisbasis het Zuiderpark, mag zich op het gebied van duurzaamheid in voetbaltermen een doelpuntenmachine noemen. Het clubgebouw is sinds medio oktober 2022 volledig gasvrij. En daar hoef je, als je alles goed uitzoekt, helemaal geen dikke bankrekening voor te hebben.

Gasvrij clubgebouw

De grote man achter het verduurzamen van de club is penningmeester Leo Toet. Hij doet dit zonder zichzelf op de borst te kloppen. Leo (65) en WIK zijn eigenlijk al vanaf zijn geboorte aan elkaar verbonden. Verduurzamen staat al een paar jaar met rode letters in de agenda van de club en dat heeft geleid tot tastbare resultaten. WIK is daar met recht trots op en deelt opgedane kennis graag met anderen. Een volledig gasvrij clubgebouw, zonder dat je in een extra warme jas hoeft te lopen. Bij WIK hebben ze het voor elkaar. Hoe ze dat doen? Infrarood verwarming is het antwoord. “We hebben ons gebouw verdeeld in zes zones. Drie in de kantine, in de keuken, de commissie- en de bestuurskamer. Je kunt deze verwarming helemaal op maat instellen. Wanneer de kantine vol zit, zet je ze alle drie de zones aan, maar je kunt dus ook kiezen voor één. En dat allemaal met eenvoudige app, waarmee je ook de temperatuur kunt instellen.” Door te koken op stroom en een elektrische boiler voor warm water is het WIK gelukt om in het clubgebouw volledig van het gas te zijn met als resultaat prachtige cijfers. “Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 – half oktober tot 1 december – zijn de uitgaven in 2022 € 1.200,- lager”, aldus Leo.

De Groene Club

Voor het begin van het verduurzamingstraject van WIK moeten we terug naar eind 2018. Het begon met een inventarisatie door De Groene Club, opgericht door de KNVB, met als doel om sportverenigingen via een gericht stappenplan te verduurzamen. Het begon bescheiden door in het uit 1970 stammende clubgebouw kleine aanpassingen te doen op onder meer het gebied van isolatie van het dak en controle van voegwerk van de kleedkamers. Daarna volgde led-verlichting en sinds september 2021 liggen er 142 zonnepanelen op het dak van de kantine en de kleedkamers. De kosten hoeft WIK maar voor een klein percentage zelf op te hoesten. Via BOSA, subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties en IAS (Investeringssubsidie Accommodaties Sportverenigingen) zijn er forse gelden beschikbaar in dit kader. Leo: “Voor de zonnepanelen kwamen de totale kosten op € 56.000, -, waarvan € 13.000,- voor eigen rekening. Onze besparing is € 4.500,- per jaar.” Een simpel rekensommetje leert dus dat je het na drie jaar al hebt terugverdiend. “Voor het toekennen van de subsidie is het wel van belang dat de leden tijdens de algemene ledenvergadering akkoord gaan met de plannen”, aldus Leo.

Plannen

Wie denkt dat ze bij WIK nu voorlopig klaar zijn met verduurzamen, heeft het mis. Een nieuwe ambitie stap staat al gepland. Zo wil de club ook in de kleedkamers van het gas af en wel op 1 april 2023 en nee, dat is geen grap. De combinatie van een CO2 warmtepomp, twee boilers voor warm water en zonnepanelen moeten dit mogelijk maken. WIK is dan volledig van het gas af. Daarnaast kunnen de zonnepanelen volgens Leo nog veel beter benut worden. –

Samenwerken?

Neem vooral contact op:
Voetbalvereniging WIK
Meester P. Droogleever Fortuynweg 16-18
(070) 388 74 28
dewikker.nl

____________

Dit artikel is afkomstig uit het magazine ‘Samen voor de Haagse sport’. Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

Op maandag 12 augustus start de Tour de France Femmes, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen ter wereld, in Nederland. De eerste etappe start die dag in Rotterdam, …

Lees verder over: Fiets mee met de toertocht van de Tour de France Femmes

TeamNL Sport Experience

Met de Tour de France Femmes, de Olympische Spelen in Parijs en het EK Beachvolleybal in Den Haag is de zomer van 2024 een heuse Haagse Sportzomer. Deze activiteiten …

Lees verder over: TeamNL Sport Experience

Draag bij aan een positieve sportcultuur!

Deze maand draait het bij WSDH om het creëren van een positieve sportcultuur in Den Haag! Het doel is dat iedereen veilig en met plezier kan sporten.

Wist je dat WSDH …

Lees verder over: Draag bij aan een positieve sportcultuur!