De sleutel van boksschool Haagse Directe

Een uur voor de eerste training bij boksschool Haagse Directe druppelen de boksers al langzaam binnen. Chris van Veen, verantwoordelijke van de boksschool, is als eerste binnen. Achter ‘de balie’ staat een lid van het eerste uur, hij zorgt voor wat te drinken. “Hij doet ook dingen in het onderhoud”, vertelt Chris.

Er hangt een gemoedelijke sfeer en iedereen lijkt elkaar goed te kennen. Wanneer Raimond Hafkenscheid binnenloopt wordt hem direct gevraagd naar zijn cursus van een dag eerder bij de Boksbond. “Wist je dat touwtjespringen helemaal niet de beste manier is als warming-up voor veel boksers?” Chris begint te lachen, hij ziet dat anders, maar lijkt zichtbaar tevreden dat Raimond weer eens met een vernieuwend idee komt.

Raimond is een van de 20 trainers bij Haagse Directe. Als we de verhalen mogen geloven, staan mensen hier in de rij om vrijwilliger te worden. “Nou, dat valt wel mee hoor”, lacht Chris. “Maar ja, we hebben wel altijd genoeg trainers. Daarnaast hebben we alleen een bestuur, iemand die de website beheert, een vertrouwenspersoon en dan iemand die zich bezighoudt met het onderhoud. Een bar hebben we niet, dus niemand hoeft bardienst te draaien.”

Niet een standaard vereniging

Haagse Directe zit ook wel een beetje anders in elkaar dan menig vereniging. Er is geen vast ledenbestand met een contributiesysteem. “Je betaalt hier per les of per week”, legt Chris uit. “En als trainer mag je zelf ook komen trainen wanneer je wilt.”

Dat vindt Chris heel belangrijk, dat hij zijn trainers op die manier iets teruggeeft. “Alle trainers doen het vrijwillig, maar ze krijgen van mij dan wel een trainerscursus bij de Boksbond. Als ze dat willen, het is niet verplicht. De meeste trainers hebben overigens wel zo’n cursus gedaan. Ik denk dat wij in Den Haag de boksschool zijn met de meeste erkende bokstrainers.” 

Verantwoordelijkheidsgevoel

Naast het aanbieden van cursussen, zorgt Chris ook regelmatig voor een uitje. “We doen denk ik 1 of 2 keer per jaar een teamuitje. Maar wat denk ik nog het belangrijkste is, ik zorg ervoor dat alle trainers zich verantwoordelijk voelen. Ze krijgen een sleutel van de boksschool, komen binnen wanneer ze willen en verzorgen hun eigen lessen. Het is echt heel laagdrempelig, en eerlijk gezegd bemoei ik me er ook niet veel mee.”

Raimond: “We hebben een Whatsappgroep met alle trainers. Iedereen heeft zijn eigen vaste lesuur. Als iemand een keer niet kan, dan is er altijd wel een trainer die zo’n les kan overnemen. Dat maakt het heel laagdrempelig.”

Nieuwe trainers worden vaak uit de lesgroepen ‘geplukt’. Chris: “Zo kwam Raimond laatst naar me toe dat één van de studenten heel enthousiast was. Of we haar niet konden vragen ook trainer te worden. We begeleiden haar nu tot trainer, en wanneer ze het wil, kan ze ook cursussen gaan volgen.”

Voor Chris zit er hierdoor eigenlijk weinig werk aan de vrijwilligersgroep. Het draait allemaal redelijk op zichzelf. “Een vriend van mij die ook een boksschool is begonnen, heeft bij ons gekeken hoe wij dat doen. Hij doet het nu op dezelfde manier.”

Bokstrainer zijn is een hele eer

Raimond begon zo’n 6 jaar geleden met boksen. Dat hij binnen een paar jaar ook trainer zou zijn, had hij zich nooit voor kunnen stellen. “Het is voor mij een hele eer om dit werk te mogen doen. Hoe mooi is het dat je in Den Haag woont, boksen een mooie sport vindt en je jezelf gewoon bokstrainer mag noemen.” Raimond begint helemaal te stralen. “Ik doe nu ook een cursus bij de Boksbond, daarna wil ik nog een cursus tot hoofdtrainer doen. En echt, als ik ervoor had moeten betalen zou ik dat doen hoor!”

De vrijheid, de laagdrempeligheid en het functionele systeem zorgen ervoor dat trainers zich bij boksschool Haagse Directe op hun gemak voelen. Er is weinig verloop binnen het vrijwilligersbestand, waardoor Chris zich vooral kan richten op de boksers. Hij staat inmiddels achter de bar en schrijft iedereen die binnenkomt in voor de lessen van vandaag.

De nieuwste trainster is ook binnengelopen, ze overlegt met trainer Pieter, die haar begeleidt, wat ze voor vandaag in gedachten heeft. “Dit wordt mijn derde training, maar ik loop hier al heel wat jaartjes rond. Het is leuk om nu ook mijn kennis weer door te geven”, vertelt ze. –

Samenwerken?

Neem vooral contact op:
Boksschool Haagse Directe
Newtonstraat 8
06 22 23 83 01
haagsedirecte.nl

____________

Benieuwd naar de rest van het magazine? Lees hier verder.

Word beweegcoach of wandelbegeleider!

Ben jij een Hagenaar die 50-plussers graag wil stimuleren om fit en vitaal te blijven? Volg dan nu een van de vier gratis cursussen van de gemeente Den Haag en word …

Lees verder over: Word beweegcoach of wandelbegeleider!

Stadsdeel in de spotlight: Escamp

Iedere 2 maanden zet WSDH een stadsdeel in het zonnetje. Deze herfst is dit stadsdeel Escamp.

‘Stadsdeel in de spotlight: Escamp’ staat in het teken van …

Lees verder over: Stadsdeel in de spotlight: Escamp

Wintersportspektakel Snowfest Den Haag

Van 4 tot en met 8 december vindt Snowfest Den Haag plaats. Den Haag is na Thun (Zwisterland) en Innsbruck (Oostenrijk) de derde en laatste stop van de ‘Rock a …

Lees verder over: Wintersportspektakel Snowfest Den Haag