Nieuwe lichting fietscoaches aan de slag in Den Haag!
Den Haag krijgt er in 2024 twaalf nieuwe fietscoaches bij! Zij gaan tientallen inwoners de basisbeginselen van fietsen bijbrengen. De buurtsportcoaches en gemeente Den Haag willen zo het aanbod vergroten en wachtlijsten voor fietslessen terugbrengen. Marcel Kleizen is coördinator van Den Haag Fietst en vertelt over de stand van zaken.
‘Den Haag Fietst’ is sinds drie jaar het merk van de gemeente dat meer mensen wil helpen te gaan fietsen. “Het is een bijzondere samenwerking”, vertelt Marcel Kleizen. “Omdat er binnen de gemeente op het raakvlak van de afdeling mobiliteit en sport wordt gewerkt. Via verschillende acties stimuleren we inwoners om in beweging te komen. Daarnaast hebben we in het centrum, in de Wagenstraat, een fysiek punt met fietsenmakers en informatie over initiatieven rondom fietsen.”
Netwerk
Marcel Kleizen was in het verleden fietsburgemeester van Den Haag en bouwde op die manier zijn netwerk op in fietsend Den Haag. “In die jaren heb ik veel initiatieven ontplooid voor het stimuleren van fietsen en het plezier in fietsen. Aan het begin van 2023 ben ik gevraagd om als coördinator aan de slag te gaan binnen het project. Dat doe ik vanuit mijn werkplek in de Wagenstraat. Momenteel help ik mee met het opzetten van Fietsmaatjes in Den Haag. Een bestaand landelijk initiatief.”
In het afgelopen jaar kwam Kleizen ook in contact met de buurtsportcoaches die beweegactiviteiten aanbieden. “In veel buurten en wijken zijn er wel fietslessen aangeboden, maar eigenlijk zijn er overal wachtlijsten, omdat er niet genoeg fietscoaches waren. We hebben de handen ineen geslagen om meer coaches te vinden en op te leiden. En ook om meer doelgericht deelnemers voor de lessen te kunnen werven. Daarnaast zorgen we ervoor dat op alle locaties de randvoorwaarden op orde zijn. Dat is nodig om kwalitatief goede fietslessen te kunnen geven.”
“Iemands wereld kan letterlijk immens groeien door te kunnen fietsen”
Beweegwinst
Ongeveer dertig procent van de Hagenaars kan niet fietsen. Best een hoog aantal in een fietsland als Nederland. De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer is blij met de nieuwe fietscoaches, zo gaf hij aan op de website gogodenhaag.nl: ‘Fietsen is cruciaal in een stad als de onze. Je gunt iedereen de vrijheid die een fiets en goed kunnen fietsen kunnen bieden. Het is geweldig om te zien dat vrijwilligers zich zo intens willen inzetten voor de vrijheid van een ander. Iemands wereld kan letterlijk immens groeien door te kunnen fietsen.’
Kleizen haakt hier op in: “Fietsen is een uitgelezen manier is om mensen in beweging te krijgen. Elke functionele rit van a naar b is meteen beweegwinst. Daarom willen we meer mensen leren fietsen en zijn we op zoek gegaan naar een partij die coaches wil opleiden: Het Fietscollege. De eerste oproep leverde dit jaar veertig aanmeldingen op en daarvan hebben twaalf mensen een opleiding gevolgd. De fietscoaches zijn allemaal vrijwilligers, die werken onder supervisie van de buurtsportcoaches in Den Haag. We zijn gestart in zes wijken en buurten waar veel mensen nog niet kunnen fietsen en waar mensen met een ‘kleine portemonnee’ wonen. Op deze manier hebben we meer dan honderd mensen extra leren fietsen in 2023.”
De opleiding tot fietscoach bestaat uit twee dagdelen theorie en vervolgens uit nog drie à vier keer begeleiding op de locatie bij de eerste fietslessen. “De fietscoaches zijn vaak jonge mensen en werken in tweetallen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een groep van maximaal tien personen. Ze moeten goed kunnen inschatten wat het niveau is van de deelnemers. Ook moeten ze oefeningen bedenken, dus het is best een uitdagende functie. Samen met de gemeente Rotterdam wil de gemeente Den Haag graag voor de opleiders van Het Fietscollege aansluiting krijgen bij de accreditatie van de landelijke Fietsersbond, die zelf ook opleidingen aanbiedt.”
Cursus
In wijken worden nu alle materialen op de zes locaties op orde gebracht. Er komen meer geschikte fietsen voor de cursussen in 2024. “We zijn op zoek naar wat minder zware fietsen en daarnaast voldoen vouwfietsen ook prima om te leren fietsen. Ook willen we in 2024 twaalf nieuwe mensen opleiden tot fietscoach, zodat ons aanbod verdubbelt. We gaan op een slimme manier mensen zoeken om deel te nemen aan de fietslessen via onze scholenaanpak. We bieden de ouders van een hele klas de kans om samen – op een vast tijd in de week – fietsles te krijgen in een veilige sociale omgeving. En hopen daarmee ook de nieuwe generatie te beïnvloeden om te gaan fietsen.”
Het standaardpakket bestaat uit tien lessen voor 20 euro. “Maar het is voor elk individu uiteraard maatwerk. Komend jaar starten we daarnaast een pilot met een fietsenplan voor volwassenen in Den Haag. Dit in navolging van het kinderfietsenplan van de ANWB. In één van de wijken krijgen de deelnemers na het behalen van het fietsdiploma een voucher voor een fietsenmaker in de buurt. Met een kleine eigen bijdrage kunnen zij dan een fiets kopen inclusief een heel jaar onderhoud. Want de eerste lekke band is vaak een moment dat iemand afhaakt. Ook kunnen mensen voor fietsreparaties terecht in buurthuizen, kringloopwinkels of zorginstellingen. Zo hopen we dat ze de eerste lekke banden doorkomen en een succesvolle fietscarrière kunnen opbouwen.”
Voor meer informatie: www.denhaagfietst.nl, fietsmaatjes.nl